H13

1956 Józsefvárosban - Beszélgetés Bogyay Elemér közgazdásszal a H13-ban

2016. szeptember 15.

Folytatódik az 1956 Józsefvárosban – ott voltunk, láttuk, átéltük című beszélgetéssorozat a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban. Kondor Katalin vendége ezúttal Bogyay Elemér közgazdász, a Magyarok Világszövetségének kanadai tisztségviselője lesz.

A Józsefvárosi Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a méltó megemlékezés érdekében színvonalas emlékprogramokat szervez. Az 1956 Józsefvárosban – ott voltunk, láttuk, átéltük című beszélgetéssorozat vendégei az események akkori szereplői, a témát kutató történészek és az azt feldolgozó művészek lesznek. Szeptember 15-én, csütörtökön 17 órától Bogyay Elemér közgazdásszal, a Magyarok Világszövetségének kanadai tisztségviselőjével beszélget Kondor Katalin újságíró.

Egy mai fiatal talán el sem tudja képzelni, miként kényszerül a történelem fordulatai miatt egy teljes egyetem arra, hogy egy messzi országba emigráljon. A soproni erdészeti egyetemmel ez történt 1956-ban. Kanadába távoztak, ma is az ottani erdészeti munkálatok fontos szereplői. Bogyay Elemér ezzel a csapattal egy időben ment el, különös sorsa azonban azóta sem szakította el a hazai történésektől. Arról is mesél majd, hogyan lehet boldogulni egy távoli, idegen országban, miért húzza vissza a szíve minden esztendőben többször is szülőföldjére, miközben „odaát” is megbecsült polgára választott hazájának. Bogyay Elemér a Magyarok Világszövetségének kanadai tisztségviselője, 1997 és 2001 között a Torontói Magyar Ház elnöke volt.

A beszélgetéssorozat estjeit szeptemberben és októberben csütörtök esténként, 17 órától rendezik. Szeptember 22-én Szilágyi Andor író-filmrendezővel, a Mansfeld Péterről szóló film alkotójával beszélget Kondor Katalin, a helyszín ekkor az Apáczai Kiadó lesz (József krt. 63.). Szeptember 29-én pedig H. Bodó József, a forradalom elítéltje beszél saját sorsán keresztül a forradalomról és az azt követő megtorlásról. Október 6-án Varga János és Trencsényi László, Corvin közi „pesti srácok” vendégeskednek a H13-ban. Október 13-án dr. Horváth Attila jogász, történész, a forradalom és szabadságharc neves kutatója lesz a vendég, október 20-án Kozmovszky Edina lesz a beszélgetőpartner, aki 1956. október 23-án a rádiónál beolvasta a diákság 14 pontos követelését. A programokon való részvétel ingyenes.

« vissza