Civilek a Palotanegyedért

„Ahol a hatos megáll…”

2015. június 22.

Különleges helyszínen tartott bejárást a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) június 10-én, szerdán. Az egykor víztoronyként funkcionáló ingatlan 47 méteres magasságával kiemelkedik a belváros forgatagából, ennek ellenére kevesen veszik észre a Csokonai utcában „rejtőző” épületet.



Korlátozott létszámú, előzetes regisztrációhoz kötött programot szervezett a CaPE múlt szerdán a Blaha Lujza tér szomszédságában elhelyezkedő, hajdani Nemzeti Színház víztornyánál. A Csokonai utca 3. szám alatt található – jelenleg egy infokommunikációs cég székhelyeként használt - épület legfelső szintje páratlan kilátást nyújtott a résztvevőknek.
 


A tornyot a XIX. század végén Kauser József tervezte, aki a kor neves építészeként több pesti középület, klinika és templom terveit is készítette, valamint dolgozott az ezredéves kiállítás pavilonjain is.

A torony 1895-ben, kettős céllal épült. A víztartályokból kapta a vizet a színház színpadtechnikai berendezése: hidraulikus gépek emelték és süllyesztették a díszleteket, a háttérfüggönyöket, valamint a vasfüggönyt. A rendszert az úgynevezett süllyedőmester irányította a színház épületéből. Másrészt a torony víztartályai biztosították a színház tűzbiztonságát szolgáló esőztető berendezés vízellátását is. A színházat és a víztornyot a körút alatt átvezető alagút kötötte össze, ebben futottak a hidraulikus vezetékek.
 


A negyvenhét méter magas toronyépület legtetején helyezkedett el a hatalmas, 15 köbméteres szegecselt víztartály, amely egy szűk folyosón körbejárható volt. Alatta, a toronyszárban a körlépcső egy henger alakú magot ölelt körül. Ebben a magban futottak a lefelé és fölfelé menő vízcsövek.

A színházat kiszolgáló épületben kaptak helyet a díszlet- és jelmezműhelyek, valamint a díszletraktárak.

1965-ben a Nemzeti Színház épületét lebontották, így a színházat kiszolgáló épület és a víztorony elvesztette korábbi funkcióját. Egy ideig még itt működött a Színházak Központi Műtermeinek egyik telephelye, majd irodaházzá alakították.
 


A torony tengelyében, a hajdani csővezetékek számára kialakított aknában henger alakú lift közlekedik, a körülötte emelkedő lépcsőházban az épület történetét lehet tanulmányozni korabeli dokumentumok és fotográfiák alapján. A hajdani hatalmas víztartály helyén jelenleg tárgyalóterem van, ahonnan a cég üzletfelei megcsodálhatják a pesti és a budai oldal teljes körpanorámáját.
 



Forrás: kdiv.hu

« vissza