Palotanegyed Fesztivál

A költészet ünnepe a Szabó Ervin téren

2015. augusztus 17.

A költészet kapta a főszerepet a Palotanegyed Fesztivál idei második hétvégéjén, augusztus 15-én és 16-án a Szabó Ervin téren. A kétnapos józsefvárosi rendezvényen eltűntek a műfaji határok, a zenészek többek között magyar költeményeket énekeltek, de felcsendültek más népek dalai is.






Szombat: Megzenésített magyar költemények


A Magyar Örökség-díjas Kodály Zoltán Férfikar fellépésével vette kezdetét szombat délután a Palotanegyed Fesztivál augusztusi programsorozata. A Pálinkás József által vezényelt férfikar a Szabó Ervin tér fáinak árnyékban századfordulós katonadalokkal szórakoztatta a közönséget, amely a rekkenő kánikula ellenére olyan lelkes volt, hogy az ünnephez kapcsolódva a Boldogasszony anyánkat megszólító ősi magyar himnuszt is elénekelte a férfikarral.




A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes pergő ritmusokban gazdag koncertje remekül illett a téren kialakult hangulathoz. Nagy sikert aratott a norvég Vestfold Ifjúsági Zenekar és a budapesti Rácz Aladár Zeneiskola Stringendo Ifjúsági Zenekarának közös fellépése is, az estét pedig az immár hatfősre bővült Misztrál Együttes koncertje koronázta meg, akik Babits Mihály, Dsida Jenő és Szabó Ervin megzenésített költeményeivel bűvölték el a közönséget.




Vasárnap: Költészet és világzene

Másnap este a fülledt, vihart jósló időjárás sem szegte a lelkes fesztivállátogatók kedvét. Elsőként a játékos nevű CimBalogh Trió virtuóz zenészei – Balogh Kálmán (cimbalom), Lakatos Róbert (hegedű) és Novák Csaba (nagybőgő) – teremtettek kitűnő hangulatot a térre a különböző zenei műfajokat bravúrosan ötvöző muzsikájukkal. Dalaikban mesteri módon keveredtek egymással a magyar, cigány, macedón, bolgár és román népzene elemei, de játszottak jazzt és verbunkos dalokat is.




A kétnapos koncertsorozatot a különböző népek zenéjét és költészetet ugyancsak mesterien egybeolvasztó HolddalaNap együttes fellépése koronázta meg. A kitűnő hangú énekesnő és néprajzkutató, Gulyás Anna által szerzett dalokban a költészet és a világzene varázsa egymást erősítve repítették a közönséget egy misztikus világba.





Forrás: jozsefvaros.hu

 

 

 

« vissza