Civilek a Palotanegyedért

Bródy-piknik negyedszer

2018. május 28.

Május utolsó hétvégéje ismét a gyerekekről szólt a negyedik alkalommal megrendezett Bródy-pikniken a Gutenberg téren. A Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) családi programjára idén is kilátogatott a városrész apraja-nagyja mellett a környék két önkormányzati képviselője, valamint Sára Botond alpolgármester.

 A zivataros hét után csodálatos napsütés várta május 26-án a Gutenberg térre kilátogatókat, ahol a CaPE ezúttal is kitett magáért.




A megnyitót követően az Eszter-lánc mesezenekar mozgatta meg a legkisebbeket, akik a színpad előtt táncolva és énekelve élvezték a színvonalas koncertet.
Nincs gyereknap óriásbuborék-show nélkül, amely ismét óriási sikert aratott a gyerekek körében, de lopva néhány szülő is a szappangömbök után eredt, amíg csemetéje a kézműves sarokban készíthette a kreatívabbnál kreatívabb alkotásokat. 

 


Évek óta visszajáró vendég a Four Fathers zenekar, akiknek egyetlen hangszerük a torkuk. Ezúttal is hangszeres kíséret nélkül adtak parádés és – nyugodtan mondhatjuk – teltházas koncertet a téren.
A délután folyamán a Pomázi tűzoltózenekar felvonulását nézhették meg a programra kilátogatók, majd az ImagineBp-vel indulhattak épülettörténeti sétára a negyed titkai iránt érdeklődő kíváncsi felfedezők.

 


Mint Perényi László, a CaPE elnöke elmondta, igyekeznek minél több programot szervezni a környéken élőknek, a gyerekeket azonban igazán csak a gyereknapon tudják megszólítani. A távolabbi célokról szólva elárulta, ősszel ismét várják majd a családokat egy nagyszabású rendezvényre, ahol az egyesület 10. születésnapját is szeretnék nagyobb körben megünnepelni.
A rendezvényre kilátogatott Sára Botond alpolgármester is, aki emlékeztett, hogy a ’90-es években és a 2000-es évek elején semmilyen közösségi élet nem volt a kerületben. „Amikor 2010-ben átvettük a város irányítását, az akkor elindított Józsefváros Újjáépül program nem csak az intézmények, óvodák, iskolák, terek vagy a házak megújításáról szólt, hanem arról is, hogy az itt élő embereknek kapcsolatuk legyen egymással” – hangsúlyozta. 

 


Mint mondta, nagyon nagy sikerként éli meg, hogy a város minden pontján az ott élő fiatal és idősebb közösségek egymásra találtak, hozzátéve, hogy az önkormányzatnak ebben semmilyen más dolga nincs, mint hogy a civil pályázatán keresztül támogassa a kezdeményezéseiket. Sára Botond arra is kitért, hogy külön büszkeséggel tölt el, hogy egyszerre van gyermekprogram a Szenes Iván téren, a Teleki és Gutenberg tereken és a kerület több más pontján. Hiszen – folytatta – céljuk az, hogy olyan várost építsenek, ahol szeretnek élni az emberek és biztonságban érzik magukat.

 


Egry Attila alpolgármester, a környék egyik önkormányzati képviselője felidézte, hogy a Bródy-piknik gyereknapi programként indult és hagyományteremtő rendezvénysorozattá vált az évek alatt. Hangsúlyozta, hogy szeretnénk fenntartani ezt a hagyományt a jövőben és a pályázati pénzek mellett természetesen az önkormányzat saját forrásból is támogatja az ilyen típusú rendezvényeket. „Sikeres mintaprogramról beszélhetünk, amelynek keretében a lakosság is örömmel foglalja vissza a közterületeket és használja a mindennapokban is” – húzta alá az alpolgármester.

 


A rendezvényen gyermekeivel együtt részt vett Szilágyi Demeter, a Palotanegyed másik önkormányzati képviselője is, aki elmondta: a Palotanegyed fejlesztését célzó Európa Belvárosa program keretében, az infrastrukturális fejlesztések mellett nagyon fontosnak tartották, hogy legyen közösségépítés is. Ennek jó példája a Civilek a Palotanegyedért Egyesület tevékenysége és az általuk életre hívott Bródy-piknik és Bródy-ősz rendezvények, amelyeket immár negyedik éve tartanak meg nagy sikerrel. Mint mondta, fontos, hogy ne csak a megszépüljön a környezetünk, hanem használjuk is azokat, a Gutenberg térhez hasonlóan. 


Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság
 

« vissza