H13

Elismerés Józsefváros vállalkozásfejlesztési programjának

2016. október 7.

A Budapesti Vállalkozások Ösztönzéséért 2016 díjat kapott a Józsefvárosi Önkormányzat és a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ programja elismeréseként.

 A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány az idei évben díjat alapított, hogy elismerje és ismertté tegye a kiemelkedő fővárosi vállalkozásfejlesztési kezdeményezéseket. A díj célja olyan nonprofit, önkormányzati vagy vállalkozói kezdeményezések, projektek, illetve programok elismerése, amelyek a vállalkozók ösztönzésére, inspirálására és tevékenységük segítésére irányulnak, és kiemelkedő, követésre érdemes jó gyakorlatot jelentenek.

 

 
A Józsefvárosi Önkormányzat és a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ programja elismeréseként kapta meg a Budapesti Vállalkozások Ösztönzéséért 2016 díjat, amelyet Kocsis Máté polgármester vett át. A rendezvényen jelen volt Egry Attila alpolgármester és Zékány Zoltán, a H13 Központ szakmai igazgatója is.

 
Gazdaságélénkítés Józsefvárosban


Zékány Zoltán lapunknak elmondta: a H13 négy évvel ezelőtt kezdte meg működését Józsefvárosban. Az intézmény célja a kerületben a gazdaság élénkítése, a munkahelyteremtés elősegítése, a fiatal vállalkozók támogatása, kezdő vállalkozások elindítása és a kerületi cégek segítése. 

 
 

 
A központ munkatársai vállalkozói inkubációs programot működtetnek, co-working irodát üzemeltetnek és rendszeresen tartanak vállalkozásfejlesztési előadásokat. Zékány Zoltán kiemelte: a program hatására a kerületben új vállalkozások indultak el, a résztvevők üzleti ismereteinek gyarapodása mellett vállalkozói szemléletük is fejlődik, és alkalmuk nyílik üzleti kapcsolatok építésére is. 
Szintén a Budapesti Vállalkozások Ösztönzésért elismerésben részesült Újbuda önkormányzata. Emellett átadták a Főváros Gazdaságáért Díjat, a BKIK Emlékplaketteket, az Aranymérleg Díjat, a Budapest Kerületeiért Emlékérmeket és a Kamarai Okleveleket.

 
A cél: vállalkozásbarát várossá válni


A Bálna Budapest Központ épületében tartott rendezvényen Kiss Zoltán, a BKIK elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta: a céhek korától napjainkig a fővárosi vállalkozások mindig is motorjai voltak a magyar gazdaságnak.

 
 

 
Mára Budapest az itt működő mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokon keresztül hazánk nemzeti össztermékének közel egyharmadát állítja elő, az itt bejegyezett vállalkozásoknak köszönhetően Budapesten a legalacsonyabb a munkanélküliség az országban, és a főváros rendelkezik a legjobb tőkemozgó képességgel – szögezte le az elnök. 

 
Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes beszédében kiemelte: az egész nemzet és Budapest számára is rendkívül fontos az a célkitűzés, hogy hazánk, Budapest vezetésével a kelet-közép-európai régió egyik leginkább vállalkozásbarát városává és országává váljon.

 


Az itt jelenlévő vállalkozásoknak, a BVK-nak és BKIK-nak komoly szerepe lehet ebben – tette hozzá Bagdy Gábor. 

 
Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára elmondta: Magyarországon a kis-és középvállalkozások rendkívül fontos szerepet töltenek be a gazdaságban, a foglalkoztatottak 70 százalékának adnak munkát. A kormány stratégiai partnernek tekinti a hazai kkv-szektort, ezért számos eszközzel segíti fejlődésüket – hangoztatta az államtitkár.

 
Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke kiemelte: a közelmúltban a Közalapítvány tevékenységét két pillérre helyezték: az egyik az innovatív vállalkozásfejlesztés, a másik a non-profit mikrofinanszírozás.

 


Szalai Piroska kedvező statisztikákat sorolva elmondta: 2015 és 2016 júniusa között 4,1 százalékkal nőtt a foglalkoztatás, míg 2010 hasonló időszakához képest 122 ezerrel dolgoznak többen. Az a fejlődés, ami a 2015-16-os évben valósult meg, négyszerese az uniós átlagnak – ismertette a számokat a BVK kuratóriumi elnöke.

 
Elindult a BVK-BKIK kamattámogatási programja


A „Gazdaságélénkítés, vállalkozásfejlesztés és munkahelyteremtés Budapesten” nevű ünnepi rendezvényen közös kamattámogatási program indítását jelentette be a BVK és a BKIK. Részletes információ a www.budapestmikrohitel.hu oldalon érhető el. Szalai Piroska elmondta, a program mintájául az idén januárban bevezetett józsefvárosi kerületi kamattámogatási program szolgált.
 
 

 
A Budapest Mikrohitel Programhoz a kerületek közül elsőként a H13 kezdeményezésére a VIII. kerület csatlakozott Józsefvárosi Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programjával, amely további kamattámogatást biztosít a kerület vállalkozóinak, kiemelten a fiatal- és női mikrovállalkozásoknak. Ennek köszönhetően – a feltételektől függően – akár 2,4 vagy 2,9 százalékos kamattal is hitelhez juthatnak a helyi vállalkozások.


 Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza