Újjáépülő Palotanegyed

Felújítási munkálatok a Lőrinc pap téri Jézus Szíve templomban

2019. július 2.

A palotanegyedi városképnek elengedhetetlen része a jezsuiták Lőrinc pap téri temploma, amelynek tetőhéjazat cseréje ezekben a hetekben zajlik. A munkálatok befejezte a nyár végére várható, mikortól is új palaborítás óvja a barátságos épületet, hogy a kerületbeliek és a nálunk megforduló turisták még sokáig gyönyörködhessenek szépségében, és a hívők kényelmesebb körülmények között járhassanak a szentmisékre. A templom megújulásához Józsefváros önkormányzata is hozzájárult.


 „Bő egy év előkészítő munka után aláírásra került a kivitelezési szerződés, és a munkálatok is elkezdődtek a templomban a tető palaborításának cseréjével. Példás összefogással valósul meg ez a projekt, hiszen az állami támogatás mellett Józsefváros önkormányzata is hozzájárult a templom megújulásához, és természetesen a hívek adományai is beépülnek a falakba” – tudtuk meg Horváth Árpád templomigazgatótól. 




„Ne feledjük: lelkünk mellett szakrális épületeinket is tisztán kell tartani és időről időre kitakarítani, hogy méltó helyszíne legyen az Istennel való kapcsolattartásnak. Persze kompromisszumokkal is jár ez a bő két hónapos munka, így például júliusban a hétköznapi szentmiséket az altemplomban kell tartanunk. De a hívek talán örülnek is majd ennek, hiszen ott hűvösebb van” – mondta mosolyogva Árpád atya.
A templomigazgató elmondta: külön öröm, hogy olyanok végzik a munkát, akiknek személyesen köze is van az épülethez, hiszen a megbízott cég tulajdonosa józsefvárosi születésű, maga is ide járt misére gyerekként, és kitűnő referenciával rendelkezik, cégük már több templomon végzett tetőfelújítási munkálatokat. 

 


Hozzátette: az épület megújítását célzó projekt az orgona felújításával vette kezdetét, ami hozta magával a karzat teljes elektromos hálózatának korszerűsítését és a palatetőzet most elkezdett cseréjét – emellett pedig nyílászárókat, burkolatokat javítanak, állagmegóvó munkálatokat végeznek. Az ütemezés szerint július 31-ére, a jezsuita rend alapítója, Szent Ignác ünnepének a napjára a munka dandárja befejeződik, ekkor veszi kezdetét a szentély bútorzatának és berendezésének megújítása. A kívül-belül megújult templom újraszentelésére és ünnepélyes átadására a tervek szerint szeptember 7-én, a magyar jezsuita rendtartomány védőszentjeinek, a kassai vértanúknak a 400. jubileumán kerül sor. A teljes templomfelújítási projekt pedig az egyelőre még a műhelyben lévő, várhatóan őszre elkészülő orgona visszaépítésével és átadásával zárul.

 


„Az elmúlt évek során nagyon aktív közösség épült ki a Palotanegyedben, a Jezsuita Nyolcas elnevezésű, vasárnap este nyolc órás, fiataloknak szóló szentmisékre már alig férnek be a hívek, és nagyon népszerűek az általunk szervezett kirándulások is, így például a csíksomlyói búcsúra három darab ötvenfős buszt indítottunk.

 
 

Ezzel a lélek- és közösségépítő munkával jár kéz a kézben a mostani építkezés, hiszen a kettő elválaszthatatlan egymástól” ¬– összegezte mondandóját Árpád atya.


Szerző: Zékány János
Fotó: Baranyai Attila

 

« vissza