Civilek a Palotanegyedért

Finn est a H13-ban

2015. november 23.

A Bródy-vizit keretén belül finn estet rendezett november 20-án a Civilek a Palotanegyedért Egyesület a Horánszky utcai H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban. Az eseményt – melynek megvalósulását Finnország budapesti nagykövetsége mellett a Józsefvárosi Önkormányzat is támogatta – Egry Attila alpolgármester nyitotta meg.

 A késve érkezőknek már csak állóhely jutott az északi nyelvrokonaink kultúráját, szokásait, mindennapjait bemutató rendezvényen. Az estet megnyitó Egry Attila alpolgármester beszédében rámutatott: Józsefvárosban számos nemzet szülötte él békében egymás mellett, ünnepeik, népzenéjük és szokásaik gazdag, kulturális értékekkel teli városrésszé teszik kerületünket. A finn néppel pedig hagyományosan baráti kapcsolata van a magyarságnak, ezért kultúrájuk, életük megismerése fontos számunkra.




 Ezt követően Ari Santeri Kupsus galériatulajdonos és műgyűjtő, Józsefváros díszpolgára Pasi Tuominen, Finnország magyarországi nagykövetének üdvözletét tolmácsolta a megjelenteknek.

 


 Az egész estés rendezvényen előadások hangzottak el a finn jelképekről, a himnuszról és népviseletről. A résztvevők hallhatták dalaikat, zenéjüket, gyakorolhatták táncaikat, bepillantást nyerhettek a finn vállalati kultúrába a világhírű NOKIA cég modelljén keresztül, de megismerhették a nyelveink közötti rokonság nyelvészeti magyarázatát is.

 


 Az esttel egyidejűleg nyitották meg a H13-ban a „Finnország egy építész szemével” című kiállítást Perényi László fényképeiből. A hónap végéig megtekinthető fotókon jól megfigyelhető a kevésbé ismert régi, történelmi, archaikus; és az innovatív, modern, minden újra fogékony Finnország két eltérő, de egymással jól megférő arca is.


  Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza