Civilek a Palotanegyedért

Közösen könnyebb

2016. január 29.

Közösen könnyebb, közösen többre visszük – ez volt a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) közreműködésével megrendezett negyedik intézményi találkozó mottója, ahol a városrészben működő intézmények képviselői összegezték az elmúlt évüket és megosztották egymással a tapasztalataikat.

 Négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg először az a gondolat, hogy Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) helyet és lehetőséget biztosítson a városrészben tevékenykedő intézmények képviselői számára egy közös beszélgetésre, a kultúra és a múlt megőrzésének érdekében. Ennek jegyében működik a CaPE is, amely jelentősen támaszkodik a helyi erőforrásokra, így országosan is példaértékű közösségi összefogást tudnak felmutatni már évek óta. Az elmúlt évről szólva Perényi László, az egyesület elnöke elmondta: számos, sokakat megmozgató rendezvényt szerveztek tavaly, amelyek közül a tavaszi Bródy-piknik és az ősszel megrendezett Bródy-ősz nagysikerű programjait emelte ki. 




 Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő megköszönte a civil szervezet munkáját, hiszen – mint mondta – példa nélküli az a lokálpatriotizmus, ami a Palotanegyedben megvalósul. „Minden városvezetőnek nagy segítség, ha ilyen együttműködésben dolgozhat a közös ügyekért” – jelentette ki.

 


 A felhasználható forrásokkal kapcsolatban emlékeztetett, hogy az önkormányzat költségvetése tervezési fázisban van, azonban – ahogy eddig is – továbbra is azon fog dolgozni, hogy elegendő pénz jusson a városrésznek. Ezzel kapcsolatban a képviselő hangsúlyozta, hogy továbbra is keresni fogják azokat a forrásokat, amelyeknek segítségével folytatni tudják a Palotanegyed fejlesztését – a köztér- és társasház megújításokon túl ¬– a közösségteremtő programokkal is.

 


 A távlati tervekről szólva elmondta, támogatja az egyesület által elindított, hagyományteremtő programsorozat gondolatát. A képviselő kitért a Palotanegyed Fesztiválra is, amellyel kapcsolatban világosság tette: mindenképpen szeretné, ha idén is megrendezésre kerülne, hiszen kimondott célja a rendezvénynek a helyi értékek bemutatása, emellett a negyed kulturális életét is megjeleníti. 

 


 Elmondta azt is, hogy fontosnak tartják az épített környezet megóvását, ezért ¬– a költségvetéstől függően – szeretnének lehetőséget biztosítani az intézmények részére a külső homlokzatuk megújítására. Kérdésre válaszolva a képviselő emlékeztett: a Galéria negyed kialakításához szükséges ingatlanokra a felújításukat követően lehet majd pályázni. Szilágyi Demeter beszámolt arról is, hogy a Palotanegyedben létrehoznak egy idősklubot, ahol a mindenki megtalálhatja a korosztályának megfelelő közösséget.
 

« vissza