Palotanegyedi mindenes

Megújul a Szent Rókus altemploma

2015. július 30.

Az orvosok és kórházak védőszentje nevét viselő józsefvárosi Szent Rókus plébánia altemplomában egy „háromkarélyos kamra” (cella trichora) maradványa található, amely felújításra szorul.

A templom művészettörténeti értékeit, a felújítás terveit Kocsis Máté polgármesternek a napokban mutatta be Breznay István. A plébános szeretné a turisták előtt is megnyitni az altemplomot, új urnatemetőt építene, a templom kis udvarán pedig egy bárki által látogatható meditációs kertet alakítana ki.

 

A Blaha Lujza tér közelében, a Rákóczi út, Gyulai Pál utca sarkán áll az 1711-ben épült, az orvosok és kórházak védőszentjének, Szent Rókus – és Szent Rozália – tiszteletére emelt kápolna. Budapest 1945-ös ostromakor az épületet találat érte, a romok eltakarításakor bukkantak a „háromkarélyos kamrára” (cella trichora). „Az ókeresztény, római hagyományokban gyökerező, hármas apszisú Szent Rókus kápolnának nem kisebb a művészettörténeti jelentősége, mint az óbudai Raktár utcai ókeresztény cella trichora archeológiai értéke” – mondta lapunknak a plébános.

 



Breznay István a plébániát, az altemplomot, azok művésztörténeti értékeit Kocsis Máté polgármesternek is bemutatta. A plébános szeretné a látogatók, a turisták előtt is megnyitni az altemplomot, és új urnatemetőt is létesítene, amelyekhez már tervek is készültek. A templom és a kórház közötti kis udvart pedig meditációs kertként szeretné megnyitni, amelyhez közvetlen kapcsolat is épülne a Rákóczi út felől.

 

 

Mint Kocsis Máté elmondta, az átépítést a hívek, az egyház mellett Józsefváros Önkormányzata is támogatja. A plébánia műemlékvédelmi védettség alatt áll, ezért a polgármester az önkormányzat, a plébánia és az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal képviselői közt egyeztetést javasolt, amelyre előreláthatóan augusztus végén kerülhet sor. A tervek részletes kidolgozása az idén elkészülhet, a felújítás jövőre indulhat el.

 

A templom története

 

A barokk plébánia 1711-ben épült, mert Pest város tanácsa „a pestisjárványban Isten büntetését vélte felismerni a város lakóinak bűneiért, Istennél engesztelő szószólóul és védőszentül Szent Rókust és Szent Rozáliát választotta” és megfogadta, hogy tiszteletükre kápolnát emeltet (a cella trichora eredetileg a XI. században épült).

 

 

A kápolnát 1739-40-es években bővítették ki mai méretére. 1751–65 között toronnyal és a homlokzatot díszítő szent szobrokkal gazdagodott. 1797-ben, a Rókus közkórház építésekor a kápolnát felújították.

 



Az 1838-as árvíz a templomban is nagy károkat okozott, ahogyan megsérült 1945-ben és 1956-ban is, így többször újjá kellett építeni. 2002-ben kívülről teljesen felújították a plébániát, a templom belső része 2009-ben szépült meg.


  Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza