Hozzáadott érték

Mi köze a keksznek a katonákhoz?

2017. április 11.

Talán kevesen tudják, hogy a napjainkban is népszerű zabpehely-kókusz keksz eredeti neve az ANZAC, amely az Australian and New Zealand Army Corps rövidítése. Igen, ezt a modern süteménynek hitt finomságot először ausztrál és új-zélandi katonák vitték magukkal a háborúba az 1910-es évek közepén, hiszen az alapanyagok nehezen romlottak meg és sokáig eltarthatóak voltak.

 Az alábbiakban olvashatják az ANZAC keksz receptjét, amitől természetesen bárki eltérhet, hiszen kedvünk szerint ízesíthetjük bármivel. Hamarosan pedig az is kiderül, mi hol találkoztunk először ezzel a különlegességgel.


Hozzávalók / 4 adag

15 dkg finomliszt
15 dkg zabpehely
15 dkg cukor
12.5 dkg vaj
5 dkg kókuszreszelék
3 ek méz
3 ek víz (forró)
1 tk szódabikarbóna

 
 

Elkészítés


A száraz alapanyagokat összekeverjük.
A mézet és a vajat összeolvasztjuk.
A szódabikarbónát feloldjuk forró vízzel, majd összekeverjük a mézes vajjal. Hozzákeverjük a száraz alapanyagokhoz.
A tésztából diónyi nagyságú golyókat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és tenyerünkkel lelapogatjuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
 

« vissza