Közösséget építünk
168 éve született a „nagy palóc”

Mikszáth Kálmánra emlékeztek

2015. január 17.

Országszerte több helyszínen emlékeztek meg Mikszáth Kálmánról születésének 168. évfordulóján. Józsefvárosban, a Mikszáth Kálmán téri szobornál helyezték el az emlékezés virágait az író tisztelői.

Mint minden évben, az idén is összegyűltek az íróóriás tisztelői január 16-án, születésnapjának évfordulóján. A Mikszáth Kálmán Társaság országszerte szervezett programokat: Budapesten a Mikszáth Kálmán téren gyűltek össze az irodalombarátok, és helyezték az emlékezés virágait a Kocsis András által tervezett szobornál, amely az író egyetlen egészalakos, köztéri szobra. A gyülekező kis csoporttól azt is megtudtuk, hogy Mikszáth bár sok helyen lakott Pesten, a legtöbb, szám szerint 20 lakóhelye itt, Józsefvárosban volt.

 



Takács Éva, a Mikszáth Kálmán Társaság felügyelő bizottságának elnöke elmondta, hogy országszerte megemlékeznek az íróról a tagok és az író tisztelői. Ahogyan itt a fővárosban, úgy az író életének fő helyszínein is leróják tiszteletüket a „nagy palóc” emléke előtt.

 



Megemlékezést tartanak a szülőfalujában, a ma már Szlovákiához tartozó Szklabonyán, amelyet 1900-tól Mikszáthfalvára kereszteltek át. Balassagyarmaton, ahol a fiatal Mikszáth munkába állt szolgabírósági esküdtként, helybéli diákokkal közösen tartanak ünnepi megemlékezést, de Salgótarjánban, Nézsán és Pásztón is készülnek programmal.


  Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza