Közösséget építünk

Sipka Júlia emlékének ajánlották az első padot a Lőrinc pap téren

2018. április 27.

Az elmúlt héten emlékpadot avattak dr. Sipka Júlia, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) tavaly elhunyt elnökségi tagja emlékére a Lőrinc pap téren. A jövőben az egyesület hagyományt szeretne teremteni, és olyan emberekről emlékeznének meg a padokon, akik sokat és önzetlenül dolgoztak szeretett lakóhelyük közösségéért, környezetük szebbé és élhetőbbé tételéért.

 A CaPE elnökségében a közelmúltban fogalmazódott meg, hogy szeretnének méltó módon megemlékezni azokról az emberekről, akik lokálpatriótaként éltek és dolgoztak a Palotanegyedben, nem sajnálva az idejüket szűkebb környezetüktől. A gondolatot tett követte, így múlt pénteken felavatták Az Emlékezés padjainak első tagját, amelyhez egy nyugodt környezetet kerestek, így esett a választás a Lőrinc pap térre. A kihelyezett emléktáblán Sipka Júlia neve áll, akit a Palotanegyedben senkinek sem kell bemutatni, azonban önzetlenségének, tenni akarásának híre nem állt meg a városrész határán sem. 




A CaPE így emlékezett meg róla: „egyesületünk vezetőségében Sipka Juli volt a határozott, ámde finoman nőies bölcsesség megtestesítője. Ő volt az, aki mindig megtalálta a kényes helyzetekben az egyensúlyt, aki egyformán szót értett a pici gyermekekkel és a nyugdíjasokkal, a helyi polgármesterrel és a vidéki ismerőssel. Kiterjedt ismeretségi körére alapozva csodálatosan tudta jó irányba noszogatni, mozgatni az emberi viszonyokat és a hol jobban, hol kevésbé alakuló eseményeket. Csillogó műveltsége, korunkat meghazudtoló olvasottsága mindannyiunkat zavarba ejtett, ugyanakkor inspirált is.
 
Törhetetlen lendületével és olykor formabontó, ám mindig célt érő ötletességével igazi formálója lett a palotanegyedi közösségnek. Eközben soha nem az „én”, hanem a „mi” volt számára a fontos – hiszen a legnagyobb mégis a lelke és a szeretete volt.
 
Utolsó e-mailes üzenete a CaPE kis csapatának egy augusztus végi rendezvény előtt így szólt: „Én csak lélekben, de veletek…”

 


Az emlékpad avatásán részt vett Sipka Júlia férje, aki reményét fejezte ki, hogy akik megnézik a táblákat, kedvet kapnak majd az önzetlen közösségi munkához. Sipka László továbbá azt kívánta, hogy hosszú ideig ne kerüljön új név ezekre a padokra, hiszen az életben nagyobb szükség van a segítségre és a közösségért tenni akaró emberekre. Laci bácsi egyúttal megköszönte a CaPE elnökségének, hogy kitalálta, a Józsefvárosi Önkormányzatnak pedig, hogy támogatta az ötletet.

Sipka Júlia távozása betölthetetlen űrt hagyott maga után, azonban szellemisége, a természetért és szeretett városrészéért való hűsége emlékében tovább él. A Lőrinc pap téri padokon megpihenve pedig mindenki úgy érezheti egy kicsit, hogy ő már csak lélekben, de mindig velünk.

 

« vissza