Megemlékezés

Tormay Cecile-re emlékeztek

2015. október 13.

Koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékezett meg az írónőről a Tormay Cécile Kör, a Józsefvárosi Önkormányzat és lelkes olvasói, születésének 140. évfordulója alkalmából, október 10-én délelőtt.

 Az írónő egykori, Kőfaragó utcai otthonának falán elhelyezett emléktáblánál Prof. Dr. Ritoók Zsigmond egyetemi tanár – aki egyben Tormay Cecile családjának tagja is – a magyar nyelvvel virtuózként bánó írónő páratlan fordítói munkásságára hívta fel a figyelmet. Műfordítóként, magyar nyelvű fordításaiban úgy tálalta a régi, latin nyelven írt szövegeket, hogy azok megőrizzék annak a kornak hangulatát és szellemiségét, de mégis hozzánk és nekünk szóljanak.



 
 Az ünnepség keretében Jobbágy Éva újságíró, a Tormay Cecile Kör alapítója olvasott fel részleteket az írónő egyik regényéből, majd Pánti Anna operaénekesnő előadása tette teljessé az ünnep hangulatát.
A megemlékezés a Rókus Kórház mellett felállított Tormay Cecile szobornál folytatódott, ahol Jobbágy Éva többek között azzal az örömhírrel is szolgált a jelenlévőknek, hogy hamarosan bemutatják az írónő életét feldolgozó filmet.

 


 Az ünnepség keretében a jelenlévők – köztük az írónő rokona, Székelyné Eperjesi Dorottya és a Józsefvárosi Önkormányzat nevében Szilágyi Demeter képviselő – az emléktáblánál és a szobornál is elhelyezték a tisztelet és megemlékezés koszorúit.

 



 
     Forrás: jozsefvaros.hu
 
 

« vissza