Fejlesztés

Új játszótér a Múzeumkertben, izgalmas fejlesztések a Krúdy Gyula utcában

2019. június 21.

Izgalmas bejelentésekben nem volt hiány a Civilek a Palotanegyedért Egyesület által szervezett lakossági fórumon csütörtökön este. A H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban megrendezett eseményen szó esett a Múzeumkertben kialakítandó játszótérről, valamint a Krúdy Gyula utca, Mikszáth Kálmán tér és Lőrinc pap tér látványos megújulásáról is. A környéken élők kérdéseire ezúttal is Egry Attila és Szilágyi Demeter önkormányzati képviselők, valamint a koncepciótervek kialakításáért felelős szakemberek válaszoltak.

A rendezvényt Perényi László, a CaPE elnöke nyitotta meg, aki emlékeztetett, hogy az egyesület törekvései között már 11 évvel ezelőtti megalakulásakor is szerepelt a Múzeumkert rekonstrukciójának és egy ott található játszótér kialakításának terve. Egyúttal üdvözölte, hogy hamarosan nem csupán ezek valósulnak meg maradéktalanul, de az önkormányzattal közösen elindult egy együttgondolkodás a Krúdy Gyula utca - Lőrinc pap tér – Mikszáth Kálmán tér tengely megszépítéséről is.



Fontosak a visszajelzések


Egry Attila alpolgármester, a Palotanegyed egyik képviselője kiemelte, hogy az önkormányzat számára fontos a lakóktól érkező visszajelzés, hiszen a fórum témái is alapvetően arról szólnak, hogy hogyan képzelik el az ott élők a negyed jövőjét.

Mint mondta, az önkormányzat részéről tartják azt az irányt, amit közel 10 évvel ezelőtt megálmodtak. A felsorolt közterületi fejlesztések is illeszkednek abba az elképzelésbe – folytatta –, amelyek nem csupán megújítják a Palotanegyedet építészeti, kulturális szempontból, de olyan közösségi tereket is létrehoznak, ahol jó élni és dolgozni.
 


Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy Józsefváros hosszú évek óta idősbarát önkormányzat, azonban szeretnének továbblépni és igazán családbarát kerületté válni. Elmondta, hogy mindhárom generáció – gyermekek, szülők, nagyszülők – felé kívánnak nyitni, és egy olyan élhető kerületet létrehozni, ami idevonzza az embereket. Egry Attila egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy folyamatosan várják a lakók ötleteit, mert szeretnék a negyedet továbbfejleszteni, hogy a jövő generációi is hosszú távon tervezzenek a kerülettel, ahol érdemes lesz a leendő gyermekeiket is felnevelni.

Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő felidézte, hogy a kezdetekől szívügyének tartotta a múzeumkerti játszótér megvalósítását. Mint mondta, évekkel ezelőtt napirendre került a kert megújítása állami támogatásból – amelyet idén tavasszal adtak át –, azonban az első ütemben nem tudták megvalósítani a játszóteret.



Azonban a képviselő örömmel jelentette be, hogy sikerült megnyugtatóan kezelni a kérdést és immár kormányhatározat is született a beruházás folytatásáról. Ennek köszönhetően legkésőbb október elején birtokba is vehetik a legkisebbek a kert Pollack Mihály tér-Múzeum utca sarok felőli részét a modern, biztonságos játszóeszközökkel együtt.


A Pál utcai fiúk visszatérnek a Múzeumkertbe


A kialakítandó játszótér részleteiről Dr. Hajdu-Nagy Gergely tájépítészmérnök és Varga Eszter, az ASAPA alkotócsoport tagjai számoltak be. Felidézték, hogy a területen már a múltban is szerettek volna a gyerekeknek kedvezni, hiszen az első rendelet 120 éve született erről. Elmondták, hogy a játszóteret körülbelül 400 négyzetméteren alakítják ki és a Pál utcai fiúk tematikáját fogja majd követni.



Molnár Ferenc ikonikus regényének több helyszínét is szeretnék megjeleníteni, többek között a Füvészkerti tavat, a Grundot és természetesen a gojzizó helyet, amelynek eredetileg is a Múzeumkert adott otthont. A tervezők hangsúlyozták, hogy a klasszikusok mellett kooperációt igénylő játékokat is szeretnének elhelyezni, de felszerelik majd a máshol már nagy népszerűségnek örvendő szócsővel is az egyes elemeket, hogy a gyerekek a különböző játékokon rögtön meg tudják beszélni a kalandokat.

A fórumon részt vett Debreczeni-Droppán Béla, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai is, aki az intézmény nevében köszönetét fejezte ki, hogy az önkormányzat segítséget nyújtott a projekt befejezéséhez.


Egységes utcakép és okoseszközök a Krúdy utcában


A lakossági fórum másik kiemelt témája a Krúdy Gyula utca - Lőrinc pap tér - Mikszáth Kálmán tér tengely megújítása, amellyel kapcsolatban az Újirány Tájépítész Kft-t bízta meg a Józsefvárosi Önkormányzat az első koncepciótervek kidolgozásával. Mint a megjelent képviselők kiemelték, hangsúlyosan első tervekről van szó, hiszen továbbra is várják a környéken élők ötleteit, javaslatait.



A bemutatott koncepciótervek alapján a Kiscsibész tértől egészen a Szentkirályi utcáig egységes, világos burkolatot kapna a terület a különböző szintek rendezésével, figyelembe véve a vendéglátóhelyek számára bérelhető helyeket és a tűzoltósági felvonulási területet.

A tervek szerint további erősítenék a Mikszáth és Lőrinc pap tereken a közösségi tér érzését, előbbi esetében vízjátékot és szélesebb közlekedő részt is kialakítanának, utóbbit pedig jobban összekapcsolnák a templom előtti járdaszakasszal.

A rekonstrukció az egységes utcaképen túl újabb fák ültetését és okoseszközök, interaktív információs felületeket kihelyezését is magában foglalja. Az engedélyezési eljárásokat követően a kivitelezés jövő nyáron kezdődhet meg.



A fórum zárásaként bemutatták a Mikszáth tér 3. szám alatt épülő új, családias hangulatú hotel terveit, amelynek homlokzatát az eredeti 1895-ös állapotnak megfelelően állítják helyre.


Szöveg: Tóth Patrik
Fotó: Baranyai Attila

« vissza