Fotó: Sarkadi Péter

podcast

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Heinrich udvar

2020. szeptember 1.

Budapest VIII. és IX. kerületének határán az Üllöi út-József krt. kereszteződésénél található a jelenleg felújítás miatt bezárt Iparművészet Múzeum. A gyönyörű szecessziós épülettel szemben az Üllői úton áll az utcafrontról kevésbé impozáns, és ám annál műemléki és kulturális szempontból értékesebb óriási épülettömb.

A Heinrich udvart most sokadjára szeretnék brutálisan átalakítani airbnb/szálloda ingatlanokká emeletráépítéssel, mélygarázsokkal. Az eddigi ingatlan támadásokat még úgy ahogy visszaverte az orbán-kormány által tudatosan szétvert műemlékvédelem, de a mostani beruházást államilag kiemeltnek minősítették, lévén a megmagasabb miniszteri szintű kapcsolatoknak, így az épített környezetünk újabb gyöngyszeme esik a NER közeli „modernizálás” áldozatává.
A helyi lakosok régóta tiltakoznak e szélmalomharcban. Sajnos az önkormányzat is fegyvertelen, miután a karmelita kolostor szava az erősebb. Azért a harchoz nagyon fontos, hogy minél többen tudjanak erről az épületről, többek között ezért is szervezett  „Heinrich udvar körüli sétát”  a lakókkal is együtt dolgozó C8, mely civil szervezet évek óta nagyon sokat tesz a legkülönbözőbb területeken a „nyóckerért”.  Augusztus 27-én közel nyolcvanan, a C8 barátai és ismeretlenek jöttek el, voltak kíváncsiak a meghívott előadókra: építészekre, zenészre, rádiósra, művészekre és itt lakókra.

Az eseményt Pikó András polgármester, nem csak C8-tagként, hanem a kerület vezetőjeként is, az aHang, az ÓVÁS Egyesület, a Tilos Rádió, a KÉK Kortárs Építészeti Központ, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület, Balázs Sátly LMP-s önkormányzati képviselő támogatta.

A hangösszeállítás megszólalói sorrendben:


Bihari György a C8 aktivistája, és a séta szervezője (és Sándor Kata)
 


Zsámboki Miklós OSA mts.
 


Szabados Luca művész


Weil András  zeneszerző billentyűs producer


Csabai Gábor Tilos Rádió


Alföldi György  RÉV8 ex vezetője


Vári Zoltán helyi lakos (József krt. 77 – 79)

A hangfelvételt és a fotókat Sarkadi Péter készítette

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK: 
Perelnek a lakók a Heinrich-udvarra tervezett beruházás miatt

« vissza