Európa Belvárosa Program
Megújult a Lőrinc pap tér 3.

A lakók tervei alapján alakították ki a belső udvart

2015. február 3.

Újabb társasház újult meg az Európa Belváros Program II. ütemének a keretében. A Lőrinc pap tér 3. szám alatti háznak nemcsak a kapualja, de a belső udvara is új külsőt kapott. A beruházást a környék önkormányzati képviselője, Egry Attila alpolgármester és Szilágyi Demeter képviselő adta át a lakóknak.

Néhány évvel ezelőtt még egészen más képet mutatott a Lőrinc pap tér 3. szám alatti társasház – mesélte a ház egyik lakója, Perényi László a frissen felújított kapualj és a belső udvar átadásán. Azóta ugyanis nemcsak a külső és a belső homlokzat, hanem a tető is megújult.

 



A ház lakója kérdésünkre válaszolva elmondta: nagyon jó a lakóközösség, ezért mindenki
szívesen vett részt az udvar tervezésében. A közösségi tervezéshez a társasházban működő tájépítész iroda is csatlakozott.

 



Korábban ez egy üres, kihasználatlan udvar volt, a mozaikburkolaton kívül semmi figyelemreméltó nem volt benne – szögezte le Szohr Gábor. Az Újirány Csoport egyik tájépítésze szerint az itt lakók egy olyan közösségi teret álmodtak meg, ahol megjelenik a zöldfelület, és a szomszédok le tudnak ülni egymással beszélgetni. Nagy hiányossága volt a társasháznak a biciklitároló is, amely most a tűzfal előtt kapott helyet – mondta a tájépítész. Tavasszal futónövényeket is szeretnének ültetni a tűzfal tövébe a lakók, hogy a zöld minél nagyobb felületen jelenjen meg az udvaron.

 



A Lőrinc pap tér 3. szám alatti épületen kívül még 23 másik társasház megújítására nyert pályázatot Józsefváros önkormányzata az Európa Belvárosa Program II. ütemének a keretében. A részt vevő házak egyébként maguk dönthették el, hogy mire pályáznak – mondta Egry Attila az átadáson. A környék önkormányzati képviselője, Józsefváros alpolgármestere kiemelte, annak ellenére, hogy a most elkészült beruházás költségét tekintve egy kisebb programelemnek számít, a lakók összefogásának köszönhetően az új külső értékes tartalommal párosult. Egy olyan közösségi teret sikerült létrehozni, ahol a családok otthon érezhetik magukat, ezért szívesen gondozzák majd a létrehozott értéket – jegyezte meg Egry Attila.

 



A felújított kapualjat és a belső udvaron kialakított közösségi teret Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő és Egry Attila, a környék önkormányzati képviselője, Józsefváros alpolgármestere adta át a társasház lakóinak.



 Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza