Újjáépülő Palotanegyed

2019 végére megújul a Blaha Lujza tér és környéke

2018. március 29.

A tervek szerint 2019 év végéig megújul a Blaha Lujza tér és környéke – jelentette be Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere szerda délelőtt a Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában tartott sajtótájékoztatón.

 Tarlós István a beruházás kapcsán elmondta: a Fővárosi Közgyűlésben 1,8 milliárd forintot különítettek el a tér rekonstrukciójára, amelynek a tervezését még ebben az évben elvégzik. Kocsis Máté polgármester arról számolt be, hogy a kormány 300 millió forintos forrást biztosított arra, hogy lebontsák az alumíniumborítást a Corvin áruházról és megújuljon annak eredeti homlokzata, reményeik szerint a tér rekonstrukciójával egyidejűleg. A Blaha Lujza tér rendezése során kiterjesztik a gyalogosfelületeket, megszüntetik a szervizutat és a parkolót, felújítják az aluljárót, növelik a zöldterületet, és teljes körű akadálymentesítést is végeznek.
Kocsis Máté polgármester a sajtótájékoztatón emlékeztetett: az elmúlt években a Józsefváros Újjáépül Program keretében számos közterület újult meg. Mint mondta: majdnem minden jelentősebb, nagyobb teret igyekeztek élhetőbbé használhatóbbá tenni. „Megújult a II. János Pál pápa tér, a Golgota tér, a Horváth Mihály tér, Gutenberg tér, a Kálvária tér és a Mátyás tér is” – sorolta a polgármester.

 


„Budapest két szimbolikus tere közül az egyik, a Széll Kálmán tér már megújult, a másik pedig a Blaha Lujza tér, amelynek felújítása mellett főpolgármester úrral közösen elköteleztük magunkat” – hangsúlyozta Kocsis Máté. A polgármester elmondta: a tervek szerint az Europeum és Corvin áruház előtti utca és parkoló forgalma megszűnik és megszépül a Somogyi Béla utca is Blaha Lujza tér és a Gutenberg tér között.

 
Megszépül a Corvin áruház homlokzata

 
A polgármester kiemelte: a Blaha Lujza tér rekonstrukcióján túl a magyar kormány tavaly decemberben 300 millió forintos fedezetet biztosított arra, hogy a Corvin áruház méltatlan alumíniumborítása lekerüljön és „reményeink szerint a Blaha Lujza tér megújításával egyidejűleg, végre visszanyerheti eredeti, szép arculatát. Kocsis Máté hozzátette: naponta 2-300 ezer ember érinti közlekedése során a Blaha Lujza teret, amelynek felújításával régi adósságot törleszt a főváros és a kerület is.

 
 

A cél egy élhetőbb közterület

 
„A fővárosi költségvetésben 1,8 milliárd forintot különítettek el a Blaha Lujza tér rekonstrukciójára, és várhatóan még ebben az évben elvégzik a tervezési feladatokat” – hangsúlyozta Tarlós István. A főpolgármester szerint a kereskedelmi és közlekedési csomópont jelentős, alapvető arculatváltáson megy majd keresztül. A tervek szerint megszüntetik a téren a szervizutat, a parkolót, növelik a zöldterületet, felújítják az aluljárót, és megtörténik a környező utcák forgalomtechnika felülvizsgálata. „Továbbá teljes körű akadálymentesítés is lesz” – mondta el a főpolgármester, aki kiemelte: az a cél, hogy a közterületi élet élvezhető helyszínévé váljon a Blaha Lujza tér. 

 
 

Az Orczy tér felújítása is sorra fog kerülni

 
Tarlós István megjegyezte azt is, hogy hamarosan „terítékre kerül” az Orczy tér rekonstrukciója is. Szólt arról, hogy a kormány, a városvezetés és a főváros választott köztestületének együttműködése eredményeképpen többek között befejezték a 4-es metrót, megkezdődött a 3-as metró felújítása, elindították az árvízvédelmi munkákat, valamint csaknem száz százalékban megvalósult a budapesti szennyvízcsatornázás. „Szintén a kormányzattal való együttműködésnek köszönhető a Margitsziget valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztése” – mondta főpolgármester.
A főpolgármester kijelentette: „egy árva szó” nem igaz abból, hogy a kormányzat és a főváros nem működik együtt. „Egy tárgyilagos leltár készítése szükséges csupán ahhoz, hogy valaki megállapíthassa: éppen a kormány és a budapesti városvezetés együttműködése eredményeképpen több minden történt hét és fél év alatt Budapesten, mint előtte évtizedekig” – fogalmazott.

 
Fotó: Ványi Ákos, Huszár Boglárka/Józsefváros újság, MTI
 

« vissza