Sárdi Anna (bal), Vaszócsik Vilja (jobb) Fotó: Sarkadi Péter

podcast

Józsefváros klímastratégiájának is kulcsa a zöldterület

2020. július 15.

A készülő kerületi klímastratégia a Palotanegyed lakóit is érinti. Július 14-én volt egy műhelybeszélgetés a polgármesteri hivatalban, ahol mindenki elmondhatta, hogy szerinte mik a legégetőbb gondok, és hogy ezek ellen mit kellene tennie a kerület vezetésének.

Forróság, szárazság, légszennyezés – hogyan lehet a klímaváltozás hatásait enyhíteni?  A klímaváltozás egyre problémásabb következményeiről egyre gyakrabban szólnak a hírek, de nem kell messzire mennünk, hiszen itthon is a bőrünkön érezzük szó szerint a forróságot, vagy éppen a szárazságot. A nagyvárosokban a nyári kánikulában még inkább felerősödnek ezek a változások – és ez ellen mihamarabb tenni kell. Igen ám, de ki mit tud lépni? Józsefváros Önkormányzata az éghajlatváltozás mérséklésére és hatásainak kezelésére Zöld8 néven átfogó projektet indított, amelynek keretében klímastratégiát készítenek, és ahhoz kapcsolódó szemléletformáló tevékenységet is végeznek.

E tervezésbe pl. bevonják az érdeklődőket is. Július 14-én volt egy találkozó a polgármesteri hivatalban, ahol mindenki elmondhatta, hogy szerinte mik a legégetőbb gondok, és hogy ezek ellen mit kellene tennie a kerület vezetésének. A klímastratégia készítés kulisszatitkairól, és a jövőbeli feladatokról is kérdeztem Vaszócsik Vilját, a VIII. kerületi klímastratégia vezető tervezőjét, és Sárdi Anna társtervezőt. Én Sarkadi Péter vagyok, tartsanak velünk az elkövetkező szűk fél órában.

Vaszócsik Vilja (bal), és Sárdi Anna  Fotók Sarkadi Péter

« vissza