Kultúra

A Főkert virágágytervező pályázatának legjobbjait díjazták

2016. november 18.

Átvették díjaikat a Főkert Nonprofit Zrt. Egynyári Virágágytervező pályázatának nyertesei, az ünnepségnek a Magyar Nemzeti Múzeum adott otthont. Szabó József, a Főkert vezérigazgatója az eseményen kiemelte: fontos bevonni a fiatalokat a város képének formálásába, hiszen újfajta látásmódjukkal és kreativitásukkal szebbé és élhetőbbé alakíthatjuk környezetünket. A legszebb koncepciókat Arany János balladái és versei ihlették.

Minden évben egy kiemelt fontosságú esemény, kulturális program vagy éppen a nemzetközi figyelem központjában lévő tudományos témához kapcsolódva készülnek a budapesti egynyári virágágyak kiültetési tervei. 2017-ben ünnepeljük Arany János születésének kétszázadik évfordulóját és emlékezünk meg a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakjáról: az emlékév jegyében a Főkert virágágytervező pályázatot hirdetett kicsiknek és nagyoknak.

A pályázaton résztvevőknek – korosztályonkénti bontásban – lehetőségük nyílt arra, hogy megtervezzenek olyan budapesti közterületeken lévő virágágyakat, melyeket 2017 tavaszán az intézmény szakemberei megvalósítanak. A beérkező pályázatok előszűrését szakmai zsűri végezte, akik korosztályonként kiválasztották a három legjobb pályaművet.

Végül a nyertesek a Főkert közösségi oldalán indított szavazás során kerültek ki. A legszebb koncepciókat Arany János balladái és versei ihlették.

Szabó József, a Főkert vezérigazgatója elmondta: a pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet a városi zöldfelületek fontosságára, hiszen mi magunk vagyunk a haszonélvezői a csodálatos parkoknak, az oda kiültetett virágoknak és fáknak, mindezek a mi kikapcsolódásukat hivatottak szolgálni. Mint mondta: a pályázattal lehetőség nyílik arra, hogy együtt alakíthassuk a terek megjelenését.

A díjátadó ünnepségen a nyerteseket egy ajándékcsomaggal és virággal jutalmazták. 2017 májusában pedig részt vehetnek majd az ültetésen, melyre a Vérmezőn a Szitakötő Játszótér mellett, a Boráros téren a Ferenc körút-Ráday utca-Lónyay utca közti szakaszán és az Erzsébet híd budai hídfőjénél kerül sor.

« vissza