Programajánló

A hétvégén megelevenedik a Nagykörút múltja

2016. április 15.

Egykori lakók élete, a házakhoz fűződő legendák, az építtetők története elevenedik meg április 16-án és 17-én a pesti Nagykörúton, ahol közel hatvan épület nyitja meg kapuit az idei Budapest100 hétvégéjén.

 A legtöbbször csak átrohanunk a városon, igyekszünk a munkahelyünkre, a gyermekért az óvodába vagy éppen egy fontos találkozóra. Pedig olykor érdemes a nagy rohanás közben kicsit lelassítani, és körbenézni: hol is élünk, milyen terek, utcák, épített örökség vesz minket körül? Az a kis angyal mit keres azon az épületen? Krúdy tényleg ebben a házban lakott? Ez a kávézó volt Kosztolányi kedvenc helye?
A Budapest100 programsorozat idei helyszíne és témája a Nagykörút, április 16-án és 17-én a nyitva tartó házakban, beszélgetéseken kelnek életre az egykori és mai szomszédokról, lakóközösségekről szóló történetek. A körúti kávéházak egykori világát, színházak, mozik, boltok múltját különböző programok idézik fel. 

 

 
Józsefvárosban többek közt megismerhető az 1926-ban megnyitott Corvin áruház, a Rákóczi tér több épülete és a József körút számos, titkot, érdekes történetet rejtő háza is. Köztük például részletesen megismerhető a 64. szám alatt álló épület: a neogótikus és neoreneszánsz elemeket vegyítő bérház Pecz Samu tervei alapján készült, a hétvégén felsejlik az itt működő gyógyszertár múltja is. 

 

 
Az idei Budapest100 nem csak az épületek múltjával foglalkozik: a Nagykörút jövőjét szakmai programokon vitatják meg építészek, szakemberek és civilek.
A hétvégén a Rákóczi téren működik a Budapest100 infópontja, ahol mindenki tájékozódhat, kérdezhet és a Nagykörút újratervezésének ötletbörzéjébe is beszállhat.
 
 
 

« vissza