Egy arc a Palotanegyedből

A „nemzet özvegye”

2016. március 3.

Az idősebbik Szendrey lány, Julia – keresztnevét saját maga rövid u-val írta – költői és írói pályafutása Petőfi halála után bontakozott ki, bár tehetségét első férje, és annak barátja, Jókai Mór is észrevette. Petőfi özvegye feleségül ment Horvát Árpádhoz, akitől később elköltözve a józsefvárosi Horánszky – akkor még Zerge – utcában lakott.

  Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukása után Szendrey Julia nem maradt a „nemzet özvegye”. Emiatt sokan elítélték, még Arany János is. Nem akart visszaköltözni édesapjához Erdődre Petőfi Zoltánkával, ezért férjhez ment Horvát Árpád történészhez, a frigyből négy gyermek született. Szendrey Julia házassága azonban boldogtalan volt, férje nem becsülte az értelmiségi nőket. 
Pedig az asszony naplók mellett verseket, elbeszéléseket írt, Andersen meséket fordított. Halála előtt körülbelül egy évvel, Ilona lányával elköltözött férjétől, ekkor lakott a Zerge – a jelenlegi Horánszky – utcában. Amikor betegsége súlyosbodott (méhrákja volt), már leányát sem tarthatta magánál. Édesapja, Szendrey Ignác, sógora, Petőfi István és Gyulai Pál törődtek az asszonnyal, Szendrey Julia végül 1868-ban hunyt el.

 


 A nő iránti tiszteletből éveken át ugyanebben a házban lévő lakást bérelte Krúdy Gyula. Jelenleg a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ működik az épületben.


  Forrás: jozsefvaros.hu

 

« vissza