Programajánló

A Pál utcai fiúk elfoglalták a Szabó Ervin könyvtárat

2017. május 23.

Éljen a grund – kiáltotta egyszerre 20-30 kisdiák a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár átriumában az elmúlt héten. A józsefvárosi központi könyvtárban kivételesen megengedett volt a hangoskodás: Molnár Ferenc regénye születésének 110 évfordulója alkalmából nyílt vándorkiállítás. A tárlat június 22-ig látható itt, utána országjáró útra indul, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a regényt.

 A gyermekkorát Józsefvárosban töltő Molnár Ferenc világhírű regénye éppen 100 évvel ezelőtt jelent meg könyv formájában (korábban 1905-06 között a Tanulók lapja közölte folytatásokban). Közismert, hogy a regény, illetve kis hősei sok szálon kötődnek Józsefvároshoz: a Pál és a Mária utca sarkán állt a grund, a srácok a Múzeumkert hátsó, szabad részén gyakran játszottak, a vörösingesek a józsefvárosi reálba jártak (a mai Vörösmarty Gimnázium) és persze a Füvészkert – amely annak idején jóval nagyobb volt – szintén a kerületben található. 

 
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (FSZEK) látható vándorkiállításon – molinókon – a helyszíneken túl sok egyéb érdekes információ is megtudható a szerzőről, a korabeli Budapestről és természetesen magáról a regényről, a srácokról, az akkori népszerű játékokról, illetve a mű alapján készült adaptációkról.
 
 
Mint Dippold Péter, a FSZEK Központi Könyvtárának igazgatója a kiállítás megnyitóján elmondta: a könyvtárban A Pál utcai fiúk összesen 314 példányban található meg, amelyet évente átlagosan 2000-en kölcsönöznek ki, amely jól mutatja a regény népszerűségét. 
 
 
Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi igazgatója kiemelte: a jelenlegi tárlat a Petőfi múzeum 2007-es nagyszabású kiállítására épül, és kiegészül a Magyar Nemzeti Múzeum, a Móra Kiadó, illetve a Vígszínház – ahol jelenleg a mű nagysikerű musicalváltozata látható – biztosította tartalmakkal. 
 
A megnyitón Geszti Péter, a musical egyik szövegírója kiemelte: mintegy 10 évvel ezelőtt szeretett újra bele a regénybe, és gondoltak többen arra, hogy musical formájában dolgozzák azt fel. A kiállításon a darabban szereplő színészek – okostelefonokon, QR-kódokon keresztül elérhető – videóüzenetekben beszélnek a regényről, a darabról, a szereplőkről.
 
 
A Pál utcai fiúk ma is népszerű regény, csak az elmúlt mintegy hatvan évben 55 kiadást ért meg – mondta Dian Viktória, a Móra Kiadó főszerkesztője. A közelmúltban pedig megjelent a musical kottafüzete a zenés darab dalaival, illetve az előadás fotóival. 
 
 
A Pál utcai fiúk-vándorkiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban június 22-ig tekinthető meg, majd utána útnak indul: Székesfehérvár, Balatonalmádi, Balatonfüred, Kaposvár, Marcali és Fonyód ad otthont a tárlatnak, később pedig több határon túli településen is látható lesz. 

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza