Európa Belvárosa Program

A Palotanegyed visszakapja régi fényét

2015. július 15.

Utcai homlokzatok, erkélyek, bejárati kapuk, kapualjak, közös terek, körfolyosók szépültek meg a Gyulai Pál és a Bródy Sándor utca három társasházában

A 622 millió forintos összköltségvetésű Európa Belvárosa 2 program (EUB2) részeként létrejött beruházás újabb állomását a lakók régóta várták. A felújított társasházakat Egry Attila alpolgármester és Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő adta át.

 
 



A Palotanegyedben sétálva az erre járók azt láthatják, hogy egyre több épület újul meg a környéken. Lassan talán már egyre jobban látszik az az elképzelés, amit az EUB2 kapcsán szerettünk volna megvalósítani: hogy ez a kissé megfakult, de gyönyörű városi környezet megújuljon, és visszakapja régi fényét – mondja Szilágyi Demeter, önkormányzati képviselő.


A munkálatok során a társasházak közös belső terei is megújulnak, hogy legyen egy hely, ahol a lakók kicsit megpihenhetnek, beszélgethetnek, közös programokat szervezhetnek.

 



 

Ha ezt Jókai látná!

 

Bródy Sándor utca 36. szám alatti a ház az 1860-as években épült, akkor csak kétemeletes volt, később építettek rá még kettőt – meséli Kelecsényi László, a ház egyik lakója. A társasház falán emléktábla hirdeti, hogy az első emeleten lakott 1885-87 között Jókai Mór és első felesége, Laborfalvi Róza – a színésznő itt is hunyt el.

 

Az épület folyamatosan szépül, az EUB2 részeként a közelmúltban fejezték be az utcai erkély, a belső függőfolyosók és udvari homlokzat felújítását, összesen 5,5 millió forint értékben – sorolja a ház közös képviselője. Szabó Anikó hozzáteszi, legközelebb a külső homlokzatot szeretnék újjávarázsolni, amihez újra pályázni fognak.

 



Zökkenőmentes kivitelezés

 

Néhány házzal odébb, a Bródy Sándor utca 30/a alatt is a közelmúltban fejeződtek be a munkálatok. „Az utcai homlokzat, a bejárati kapu, a díszes bejárati előtér, a körfolyosók felújítása történt most meg összesen 18,2 millió forintból. A kivitelezés teljesen zökkenőmentes volt, a tervek szerint legközelebb az udvari térkövet szeretnénk rendbe hozni” – mondja Sánta Mónika közös képviselő.


 


 

Segítőkész lakók

 

A közeli Gyulai Pál utcában a 9-es szám alatti lakók is nyertek pályázati pénzt, az utcai homlokzat a lábazati párkányig szépült meg, egységesítették a pince portálokat, felújították a bejárati kaput, és sor került a kapualj teljes rekonstrukciójára is. „Az udvari részen is voltak kisebb javítások, a belső homlokzat alsó részén a salétromos vakolatrészt levertük, helyreállítottuk, lefestettük” – meséli Szűcs Mihály. A felújítást lebonyolító cég műszaki referense hozzátette, hogy a lakók mindenben nagyon segítőkészek voltak, aminek köszönhetően mintegy két hónap alatt végeztek a munkálatokkal.

 

Közös összefogással

 

Az EUB2 teljes költsége 622 millió forint, amelyből a főváros 318 millió forintot, míg Józsefváros Önkormányzata 122 millió forintot biztosított. A programban 24 társasház újul meg. A felújításokhoz a társasházak tulajdonosai összesen 182 millió forinttal járultak hozzá.


 
  Forrás:
jozsefvaros.hu

« vissza