Egy arc a Palotanegyedből

Az író, aki évtizedeken át a Bródy Sándor utcában élt és alkotott

2016. június 16.

Gyulai Pál 1849-ben költözött a fővárosba. 1858-ban apósa, Szendrey Ignác vásárolt egy házat a kisebbik lány családjának a VIII. kerületben, a Bródy Sándor utca 13-ban. Ebben az épületben a költő, író, újságíró és egyetemi tanár több mint 30 évet élt. A ház szerkesztőségként is működött, itt készült például a Budapesti Szemle és az Olcsó Könyvtár is.

 Gyulai Pál Kolozsvárott született 1826. január 25-én, 1849-ben költözött a fővárosba. A költő, író, újságíró, egyetemi tanár 1858. július 31-én vette feleségül a kisebbik Szendrey-lányt, Máriát, Szendrey Júlia húgát. Apósa, Szendrey Ignác vásárolta meg a fiatal pár számára a Bródy Sándor – korábban Főherceg Sándor – utca 13-as számú házat. A gazdatiszt édesapa jó anyagi helyzetben volt, rendszeresen támogatta a lányait.
A Gyulai-család tehát Főherceg Sándor utcában lakott 1899-ig, amíg le nem bontották az épületet. E hosszú évtizedek alatt az otthonában szerkesztette a Budapesti Szemle című tudományos folyóiratot és az Olcsó Könyvtár füzeteit. Érdekesség, hogy Gyulai Pál sógornője, Szendrey Júlia és a második férje, Horvát Árpád is a Sándor utcában lakott. 
Az elöregedett épület helyén új ház épült, ami Gyulai Pál leánya, Gyulai Aranka, Fodor Dánielné tulajdona volt. Az építkezés idején Gyulai részben a közeli Szentkirályi utca 22-ben, részben a Baross utca 17-es számú házban lakott. 1909-ben visszaköltöztették az „öregurat” a Sándor utca 13-ba, akit időskorában leánya gondozott. Gyulai Pál ebben az épületben is halt meg 1909. november 9-én. A ma itt található épület feltehetőleg a ház korábbi falainak felhasználásával készült.


 Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza