Kultúra

Bemutatták a józsefvárosi topotékát

Szeptember 28-án mutatták be a nagyközönségnek Józsefváros Topotékáját a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményében. Az informatikai platform mindenki számára hozzáférést biztosít olyan, helyi vonatkozású személyes dokumentumokhoz, amelyeket tulajdonosa a dokumentumtár rendelkezésére bocsátott.

 „Hozd el és mutasd meg emlékeidet!” – szólt az eseményre hívó felhívás, ami a Budapest Gyűjtemény olvasótermébe invitálta az érdeklődőket. És ez több, mint jól hangzó szlogen, hiszen a most bemutatott Topotéka éppen a helyi lakosok aktivitására épül, az ő személyes emlékeikből teremti meg a városrész digitális archívumát. Sántha Péterné alpolgármester köszöntőjében elmondta, nagyon örül a Topotéka létrejöttének, ami a már meglévő helyi értéktár mellett dokumentálja Józsefváros történelme mellett közelmúltját és jelenét is.
 
 
„Az idén 240 éves városrész nem csak épített örökségben gazdag, de számos művészeti és tudományos életben maradandót alkotó személyiség is élt itt. A józsefvárosiak büszkék lehetnek a kerület múltjára, ami összeköti őket, jelenére, és bízom benne, a jövőjére is” – zárta szavait az alpolgármester, biztatva a városrész lakóit, hozzák be és osszák meg a szekrények mélyén, fiókokban, kartondobozokban lapuló fotóikat, dokumentumaikat, helyi kötődésű emlékeiket a Topotéka munkatársaival.
 
 
Dr. Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója kifejtette, egy komoly nemzetközi, Európai Uniós projekt részeként, Budapest Főváros Levéltárának vezetésével valósult meg a Topotéka. „Egy ilyen gyűjtemény nagyon komoly szervezőerő, amely a közösség identitását erősíti" – mondta, és örömét fejezte ki, hogy intézményük adhat otthont a dokumentum-gyűjteménynek.
 
 
Dr. Haraszti Viktor, Budapest Főváros Levéltárának főigazgató-helyettese elmagyarázta, bár a világhálón számtalan felület áll rendelkezésre, ahová fotóinkat, dokumentumainkat feltölthetjük, addig a topotékák mögött intézmények állnak, amelyeknek munkatársai rendszerezik, beazonosítják, és leírásokkal látják el a beérkező adatokat.
 
 
Sándor Tibor, a Budapest Gyűjtemény vezetője tájékoztatta az érdeklődőket arról, hogy mellettük még a Kálvária téri tagkönyvtár munkatársai is várják a megosztani kívánt dokumentumokat, de a Mátyás téri Kesztyűgyár Közösségi Ház és a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CAPE) is csatlakozott a projekthez, így náluk is van szkennelési lehetőség, hiszen a behozott fotók és papírtárgyak a tulajdonos tulajdonában maradnak, ők csak digitalizálják azokat a Topotéka számára.
 
De mi az a topotéka?
 
A topotéka egy olyan internetes felület, amely nem csak hozzáférhetőséget biztosít egy adott városrész vagy település múltjára és jelenére vonatkozó, magánkézben őrzött forrásokhoz, hanem szakszerű módon, rendszerezve, egy helyen meg is őrzi és elérhetővé teszi azokat az utókor számára. A józsefvárosi Topotéka a http://jozsefvaros.topoteka.hu címen tekinthető meg az interneten.
 
Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza