Kultúra

Bemutatták a Múzeumkert felújítási terveit

A Pál utcai fiúkból ismert hangulatot fogja idézni, és a környék lakói, diákjai, látogatói által jól használhatóvá és szerethetővé válna a megújulás előtt álló Múzeumkert – ismertették a szakemberek a terveket február 10-én Magyar Nemzeti Múzeumban tartott lakossági fórumon. A programon bemutatták a kert építéstörténetét és műemléki értékeit, a jelenlegi helyzetet, valamint felvázolták a tervezett rekonstrukció elemeit is.

Az érdeklődő közönséget Varga Benedek, a múzeum főigazgatója köszöntötte. Mint mondta, három fontos szempont állt a megújulás központjában: a meglévő faállomány megvédése, az elhanyagolt helyett egy rendezett kert létrehozása, valamint egy méltó környezet megteremtése a Nemzeti Múzeum számára. A Petz Ármin által tervezett kert történetét és műemléki értékeit Debreczeni-Droppán Béla művészettörténész és Alföldy Gábor tájépítész ismertette. A szakemberek hangsúlyozták: cél, hogy a megújuló Múzeumkert a Pál utcai fiúkból ismert – XIX. századi – hangulatot idézze meg.

Mint azt korábban megírtuk, a kert megújítására kiírt ötletpályázatot a Tér-Team Kft. csapata nyerte. A kiviteli terveket is – más szakemberek bevonásával – elkészítő tervezőcég képviseletében Szabó Gábor mutatta be a jövő Múzeumkertjét. Az építész szakember elmondása szerint megújul az Ybl által tervezett kovácsoltvas kerítés, a kor igényeinek megfelelően felújítják a közműhálózatot, újranyitják a kert sarkán álló nyilvános illemhelyet, a biztonságról pedig térfigyelő kamerák fognak gondoskodni.

 

Ismét lesz játszótér a kertben, amelyet az óvodás és kisiskolás korú gyermekek igényeinek megfelelően alakítanak ki. Megszépülnek a kert szobrai, helyreállítják a történeti sétányhálózatot, a Múzeum utca felől pedig megnyitják a gyalogosbejáratot. A kert nyit a Pollack Mihály tér felé is, amely a tervek szerint egy későbbi ütemben gyalogos övezetté válna, az átmenő autóforgalmat megszüntetnék. A kapcsolódást megkönnyítené a kertészház, amelyet szintén felújítanak, méghozzá oly módon, hogy egy üvegfalú épületrésszel gazdagodva szimmetrikussá válna a jelenlegi torzó. Funkcióját tekintve pedig kávézó-cukrászdaként üzemelne. 

Végeredményben több lenne a zöldfelület, amelyet a jelenleg szilárd burkolatú felületek csökkentésével érnénk majd el – összegezte Szabó Gábor. A tervek szerint az idei év végére készülne el a rekonstrukció. 

« vissza