Közösséget építünk

Büszke józsefvárosiak ünnepeltek

2015. november 10.

A Bródy-ősz helytörténeti sétákkal, zenei és irodalmi programokkal, táncos műsorral és Józsefváros tortája kóstolóval várta az érdeklődőket november 7-én, Józsefváros 238. születésnapján, a Palotanegyedben.

 Az ünnepség központi helyszínén, a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban – ahol megjelent Kocsis Máté polgármester és Szilágyi Demeter, a Palotanegyed önkormányzati képviselője is – Egry Attila alpolgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte: minden józsefvárosi büszke lehet az újjáépülő kerületre. Egyre több szakmai elismerést kap Józsefváros, megújult tereink közül többet nívódíjjal ismertek el, külföldi magazinok dicsérik a város fejlődését.




 A borús idő ellenére nagyon sokan látogattak el a Bródy-ősz elnevezésű programra, ahol helytörténeti sétákkal és finomságokkal várták az érdeklődőket. Józsefváros 238. születésnapja alkalmából Egry Attila alpolgármester köszöntőjében felidézte a kerület múltját és jelenét, és feltette a kérdést: mire lehet igazán büszke egy józsefvárosi lakos. Mint mondta, a válasz egyáltalán nem bonyolult, hiszen Józsefváros történelme igen gazdag fontos és meghatározó eseményekben, az utóbbi években pedig Budapest legdinamikusabban fejlődő városrésze lett.




Együtt Józsefváros újjáépítéséért


 Az alpolgármester beszélt arról is, hogy rengeteg értékünk és büszkeségünk ellenére városunk sokáig mostohasorsa volt ítélve a történelmi eseményekben való aktív részvétel miatt. A rendszerváltás előtti hatalom büntetésként szándékosan hagyta lepusztulni Józsefvárost. „Ezzel a hányattatott sorssal szakítottunk néhány éve és elkezdtük mindannyiukkal közösen Józsefváros újjáépítését, valamint történelmi és kulturális értékeihez méltó régi hírnevének visszaállítását” – húzta alá Egry Attila.




 Az alpolgármester kiemelte, hogy ma minden józsefvárosi büszke lehet arra, hogy már nem a lesajnált „nyócker” vagyunk. Újjáépültek a közterületek, a közintézmények, fokozatosan újulnak meg a lakóépületek, a társasházak és bérházak. „Egyre több szakmai elismerést kapunk, köztük az Idősbarát Önkormányzat címet, a Virágos Magyarország díjat, megújult tereink közül többet nívódíjjal ismertek el. Külföldi magazinok dicsérik a város fejlődését, egyre több a turista és a fejlődő és biztonságosabb környezet vonzza a befektetőket is” – tette hozzá.




 A jövőről szólva Egry Attila minden itt élőnek azt kívánta, hogy a kerület továbbra is ilyen dinamikusan fejlődjön. „Magam és az önkormányzat nevében őszintén tudom ígérni, hogy ennek érdekében mindent meg fogunk tenni” – hangsúlyozta az alpolgármester.



 A gyertyákat Józsefváros tortáján Kocsis Máté polgármester és Egry Attila alpolgármester gyújtotta meg, az elfújásban pedig Szilágyi Demeter, a Palotanegyed önkormányzati képviselője segédkezett kisfiával együtt.


Színes programok és finomságok sora


 A kötetlen hangulatú ünneplés délután a Gutenberg térről indult a Vadászkamara Kürtegyüttes szólamaival, majd a Gyulai Pál, Vas és Bródy Sándor utca egy-egy, az Európa Belvárosa Program II. keretében megszépült házába nyerhettek betekintést az érdeklődők.




 A Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Józsefvárosi Önkormányzat közös, a TÉR_KÖZ pályázatból megvalósult rendezvényén mindenhol várta valamilyen finomság a vendégeket. A társasházak udvarán a Vörösmarty és az ELTE Trefort Gimnázium diákjai, valamint kiváló zenészek biztosították a  jó hangulatot.




 A Bródy Sándor utca 36. szám alatt leleplezték az első Háztól házig, Utcától utcáig nevet viselő táblát, amely a megújuló házak érdekességeiről, történelméről mesél a kapualjba betévedő vendégeknek. A későbbiekben összesen 24 társasháznál láthatunk hasonlót a bejáratok közelében.




  A programok a H13-ban folytatódtak, ahol a Werk Akadémia hallgatói tartottak egy fergeteges divatbemutatót, majd a Vasas Művészegyüttes táncosai léptek fel.




 Az este folyamán a 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem újvidéki hallgatói és a Józsefvárosi Zeneiskola növendékei is bemutatkoztak.

 
 Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza