Közösséget építünk

Családbarát szolgáltatások a kerületben

2019. július 9.

Józsefvárosban mára számos családokat segítő szolgáltatás és program áll rendelkezésre, amelyekkel kerületünk önkormányzata támogatja az itt élőket, illetve amelyeket kerületünkben ingyenesen vehetnek igénybe a lakosok.

 „Józsefváros nehezebb helyzetből indult 2010-ben, mint a többi kerület, hiszen nekünk az itt élők érdekében először javítani kellett a közbiztonság helyzetén, majd a közterületeken létre kellett hozni olyan közösségi tereket, amelyeket a családosok is használni tudnak” – mondta el lapunknak Sára Botond polgármester. „Családbarát kerületté vált Józsefváros, és mi azon dolgozunk, hogy ezt még inkább érezzék az itt élők. Így többek között számtalan ingyenesen elérhető programmal, és szolgáltatással könnyítjük a kerületiek életét” – tette hozzá.




Józsefváros vezetése elismeri a családban élők vállalását, ezért igyekszik ezt az állami támogatásokon felül a rendelkezésére álló eszközeivel, anyagi erőforrásokkal is kifejezni. A házasulandó párokat jegyescsomaggal ajándékozza meg, míg a józsefvárosi újszülött gyermekes családokat 5 000 forintos vásárlási utalvánnyal és egy 10 000 forint értékű babacsomaggal támogatja. Továbbá megemlékezik a kerületben élő, kerek házassági évfordulójukat ünneplő párokról is.

 


A kerületi óvodákban minden gyermeknek ingyenesen jár a tisztasági csomag, és egy ideje már a gyümölcsöt sem a szülőknek kell az óvodákba vinniük. Az első osztályos tanulók évkezdésére pedig 5 000 Ft értékű papír-írószer hozzájárulást kapnak.

 


A gyógyítás mellett a megelőzésre is komoly hangsúlyt fektet a kerület vezetése, így csaknem tíz éve tartanak ingyenes szűrőszombatokat havi rendszerességgel a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban az önkormányzat támogatásával. Szintén a megelőzést alátámasztandó az idei évtől a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel való együttműködés egyik újabb állomásaként, a kerületi nagycsoportosok ingyenes úszásoktatásra járhatnak az intézmény uszodájába, a józsefvárosi lakosok pedig kedvezményes jegyárral úszhatnak.

 


Számos családi rendezvényen vehetnek rész az itt élő családok, ahol a tartalmas időtöltésen és kikapcsolódáson felül alkalmuk nyílik közösségé formálódni. 
Fotó: Józsefváros újság/archív
Szöveg: Imre Zsófia
 

« vissza