Újjáépülő Palotanegyed

Felavatták a felújított Kölcsey-emléktáblát

2016. január 26.

Szimbolikus időpontban, január 22-én, a magyar kultúra napján avatták fel Kölcsey Ferenc felújított emléktábláját a róla elnevezett utca 1. számú házának falán, a Palotanegyedben. Az újraavatásra a régi emléktábla megrongálódása miatt volt szükség, az eseményen kerületi lakosok és diákok mellett Sántha Péterné alpolgármester is részt vett, aki a helyreállítás költségeit saját alpolgármesteri keretéből támogatta.

 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc legnagyobb hatású művét, a Himnuszt, amely Erkel Ferenc megzenésítésével Magyarország nemzeti himnuszává vált. Ezt a napot 1989. óta a magyar kultúra napjaként ünnepeljük, így nem véletlen, hogy erre a napra tűzték a költő a Palotanegyedben található emléktáblájának avató ünnepségét is.




 Az ünnepségen Sántha Péterné méltatta Kölcsey munkásságát, majd az egybegyűlt kerületi lakosok és józsefvárosi diákok közösen elszavalták a Himnuszt. A verset irodalmi kvíz követette, melyet az alpolgármester asszony rögtönzött a nebulóknak, a helyes válaszokat csokoládéval jutalmazva. A megemlékezés nemzeti imánk eléneklésével és koszorúzással zárult, a Józsefvárosi Önkormányzat koszorúját Sántha Péterné helyezte el a költő megújult emléktáblájánál.

 


 Az emléktábla újraavatására azért volt szükség, mert az eredeti alkotás súlyosan megsérült, a Beck Ö. Fülöp, a költőt ábrázoló domborművével díszített márványlap helyrehozhatatlanul megrongálódott. Egy kerületi lakos kezdeményezésére – a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával, és Sántha Péterné saját alpolgármesteri keretéből fölajánlott anyagi segítséggel – az eredetivel megegyező új táblát faragtak, és a domborművel – amely sérülésmentes maradt – azt visszahelyezték a Kölcsey utca és a József körút találkozásánál lévő ház falára.


 Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza