Kultúra

François Fiedler tárlat nyílt a Műcsarnokban

2019. december 3.

70 év után újra megtekinthetőek François Fiedler, a Palotanegyedből indult festőzseni képei Magyarországon. A Műcsarnok Képpraxisok 2 elnevezésű tárlata február 2-ig tekinthető meg.

François Fiedler / Fiedler Ferenc (1921 – 2001) Szőnyi István tanítványaként kezdte festői pályáját. A világháború után telepedett le Párizsban, ahol a korszak nagyjai, Miró, Chagall, Calder ismerték fel tehetségét és egyengették útját. Az ötvenes évektől hatalmas energiákat felszabadító absztrakt expresszionista képeket festett. Retrospektív tárlatán nagyrészt Budapesten még nem látott művei szerepelnek.

Fiedler-alkotások tulajdonképpen nem először szerepelnek a Műcsarnokban, hiszen egészen fiatalon, 1942-ben és 1943-ban részt vett már itt csoportos tárlatokon. Most azonban, bő háromnegyed évszázad múltán, zömében a művész legtermékenyebb periódusából, az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekből válogatva állít ki reprezentatív olajfestményeket a Műcsarnok, remélve, hogy ezzel hozzájárulhatunk e magyar származású, de végül Franciaországban beérő művész jobb hazai megismertetéséhez.

 

« vissza