Kultúra

Hun műtárgyakat adományoztak a Nemzeti Múzeumnak

2016. augusztus 12.

Egy kirándulás alkalmával bukkant a gazdag régészeti lelőhelyre Ehmann Gábor, aki a leletek beszolgáltatásával óriási szolgálatot tett a magyar kultúrának. A patkó alakú lelőhelyen eddig 125 darab hun kori áldozati tárgyat találtak, amelyek egy rangos férfi tulajdonában állhattak.

A Kárpát-medencében egyedülálló, hun kori leletek beszolgáltatásáról augusztus 11-én tartott sajtótájékoztatót a Magyar Nemzeti Múzeum. Varga Benedek, a múzeum főigazgatója köszöntőjében elmondta, Ehmann Gábornak köszönhetően egy egészen különleges és ritka leletegyüttessel gyarapodott a Nemzeti Múzeum, amely nem lenne ilyen gazdag műtárgyakban az adományozói nélkül. 

 


Ehmann Gábortól, a lelőhely megtalálójától megtudhattuk, hogy egy észak-dunántúli kirándulás alkalmával a véletlennek köszönhetően fedezte fel a lelőhelyet, úgy, hogy a napfény megcsillant az avar alól kikandikáló egyik fém tárgyon. 

 


A terület máig is tartó feltárása a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei segítségével zajlik. Szenthe Gergely ásatásvezető a páratlan felfedezésről elmondta, egy rangos személy lószerszámai, övei, fegyverei és lábbeligarnitúrája kerültek eddig elő egy patkó alakú lelőhelyen. Az elhelyezkedés alapján a tárgyak úgynevezett „áldozati leletek” közé sorolhatók.

 


Az áldozati rítust – amely során a halál után tárgyakat ástak el a sír szűkebb vagy tágabb környezetében – a sztyeppei népek hagyományához kötik – számolt be az ásatásvezető. A leletegyüttes azért is bír óriási jelentőséggel, mert teljesen átrajzolhatja a korszak temetkezési rítusairól alkotott képet.

 
A tárgyakat tisztításukat és restaurálásukat követően a lehető legkorábban szeretnék bemutatni a nagyközönség számára is.      
 

   Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza