Kultúra

Klasszikus mesterek modern átiratban

2016. január 12.

A hónap végéig látható Dohárszky Béla „Kortárs barokk” című kiállítása a józsefvárosi H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban. A Kády Galéria által rendezett Horánszky utcai tárlatot Zékány Zoltán, a H13 szakmai igazgatója, valamint Kürtösi Brigitta festő-restaurátor művész nyitotta meg.

 Zékány Zoltán köszöntőjében kifejtette, hogy intézményük elsősorban a kerületi diákok szabadidős és kulturális színhelyéül szolgál, valamint a városrész kezdő vállalkozóinak mentorálását tekinti fő feladatának, ám emellett önként vállalt misszióként fontosnak tartják a kortárs művészet népszerűsítését, és rendszeresen biztosítanak galériájukban lehetőséget fiatal képzőművészeknek a bemutatkozásra.




 „Semmi nincs új dolog a Nap alatt” – kezdte Kürtösi Brigitta megnyitó beszédét, amely bibliai idézet mottóként is szolgálhat az elmúlt évszázadok sokféle irányzata utáni mai modern képzőművészetnek. Az alkotás igénye és varázsa ma is változatlan, művek születnek stílustól, földrajzi helytől függetlenül szerte a világon. Ám mi a művészet a XXI. században?

 


 Az elődök munkáinak, témáinak újragondolása és személyes aktualizálása, technikáik felidézése egy válasz erre a kérdésre a sok lehetséges közül. Dohárszky legújabb munkái ezt az utat járják be, egyszerre képviselik a hagyományt és szólnak a mai emberhez – fejtette ki Kürtösi Brigitta.

 


Dohárszky Béla neve eddig sem volt ismeretlen a H13 Galéria látogatóinak, hiszen majdnem napra pontosan két éve, ugyanezen a helyszínen volt megtekinthető Átmenetek című kiállítása. Ám míg a korábbi tárlat anyaga tájképekből és absztrakt, nonfiguratív művekből állt össze, a mostani alkotások főként figurális ábrázolások, és nagy hangsúllyal jelenik meg témaként az emberi test, a ritmus, az élet dinamikája a hagyományos – olaj-vászon, vörös kréta (rőtli)-bordázott papír – technikával készített képeken.


 Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza