Civilek a Palotanegyedért

Közösen többre visszük

2016. március 16.

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) 2008-ban alakult elkötelezett belső-józsefvárosi lakosok és helyben működő vállalkozások együttműködésével. A Perényi László vezette elnökség évek óta azon dolgozik, hogy helyi kezdeményezésekkel egy országosan is példaértékű közösségi összefogást tudjanak felmutatni.

 Eredetileg helyi vállalkozók és lakosok hozták létre a CaPE-t, akik nem csupán a saját érdeküket képviselték, hanem az egész környék kulturális, lokálpatrióta jellegét erősítették különböző fórumokkal és összejövetelekkel. A kereskedők és vendéglátósok helyét később átvette egy teljesen civil vezetés. 




 Az elnökség száz százalékban helyi lakosokból áll; kortól, nemtől és foglalkozástól függetlenül. Szigorúan társadalmi munkában tevékenykednek az önkéntesek, a szabadidejükből áldozva a közösségnek. Perényi László, az egyesület elnöke szerint kiváló az együttműködés az önkormányzattal: „Fel lehet tenni a kérdéseket, választ kapnak rá az emberek, a vállalások és ígéretek pedig számon kérhetőek”.

 


 Az elmúlt időszakban főleg közösségépítő tevékenységekkel járultak hozzá Józsefváros egyik legnagyobb városrehabilitációs programja, az Európa Belvárosa Program II. megvalósításához. Ennek keretében 24 társasházban indították útjára a Megélt történelem programot, ahol a ház történetét mutatják be, tablókat állítanak össze és sétákat szerveznek a lakók segítségével.

 


 A Civilek a Palotanegyedért Egyesület már négy éve biztosít helyet és lehetőséget a városrészben tevékenykedő intézmények képviselői számára egy közös beszélgetésre, a kultúra és a múlt megőrzésének érdekében. Emellett szeretnék, ha hagyománnyá válna a tavaszi Bródy-piknik és az ősszel megrendezett Bródy-ősz, amelyre idén is színvonalas programokkal készülnek.
A jövőről szólva Perényi László elmondta, hogy szeretnénk folytatni a megkezdett programokat és elérni azt, hogy minél több helyi lakos vegyen részt a rendezvényeinken, melyek minden esetben ingyenesek.


 Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza