Közösséget építünk

Megújuló utcák, játszótér a Múzeumkertben és kizárólagos parkolás a helyieknek

2019. szeptember 23.

Hamarosan elkészül a Bródy Sándor utca felújítása, októberben pedig birtokba vehetik a családok az új játszóteret a Múzeumkertben. Többek között erről is beszélgettünk Szilágyi Demeter önkormányzati képviselővel, aki hangsúlyozta, hogy nem állnak meg itt, hiszen folytatják a fejlesztéseket a Szentkirályi, Somogyi Béla, Puskin és Vas utcákban, továbbá újragondolják a parkolási rendet a városrészben, amellyel a helyi lakosság számára kizárólagos parkolást fognak biztosítani a jövőben. Interjú.

A közelmúltban újult meg a Múzeumkert, ahol a murvás parkoló helyét a Nemzeti Múzeum szellemiségéhez méltó, hangulatos park vette át. Nemrég azonban újra munkagépeket lehet látni a területen, a hírek szerint a felújítás második ütemeként egy modern, hiánypótló játszótér épül fel itt. Mit lehet tudni a részletekről?


A Múzeumkertben már a 19. században volt játszótér, itt játszódik a Pál utcai fiúk egyik híres jelenete is. A Palotanegyedben lakók mindegyikének van egy kedves története, hogy gyerekként, vagy a gyermekeikkel miként töltötték itt az időt.  Egyértelmű célkitűzésként tekintettem rá, hogy újra kell éleszteni ezt a régi hagyományt. Mivel nem az Önkormányzat fennhatósága alá tartozik a terület, ezért hosszú évek kilincselésének az eredménye, hogy ma már a munkavégzés zajlik.



A Nemzeti Múzeum vezetése elkötelezetten támogatta az elképzelésünket, így valósulhat meg a kert-rekonstrukció keretében egy – a mai kor igényeinek megfelelő, egyedi tervezésű, a Pál utcai fiúk hangulatát és élményeit idéző – játszótér kialakítása.
Terveink szerint már októberben birtokba vehetik a környékbeli gyerkőcök az új közösségi teret.


Ezzel párhuzamosan a Bródy Sándor utcában is nagy munkálatok folynak, amelyek a közlekedési rendre is hatással vannak a környéken. Mikor készül el az útszakasz, illetve várhatók-e további felújítások a negyedben?


Szeptember utolsó hetében tudjuk visszaadni a forgalomnak az útszakaszt, amelynek megújítása már régóta érett, és az itt lakók példás türelemmel állták a munkálatok megpróbáltatásait. Bízom benne, hogy a megújult környezet kárpótol mindenkit az esetleges kellemetlenségekért. Külön öröm számomra, hogy 4 újabb fát tudunk elhelyezni az utcában, illetve pótoljuk azt is, amelyiket egy épületfelújítás során, a nem megfelelő hozzáállással ide érkező építőmunkások kitörtek.



2020 tavaszára ütemeztük át a Szentkirályi utca felújítását, ami az Európa Belvárosa Program 3. ütemének záró akkordja a közterületi rekonstrukció tekintetében, a programban résztvevő társasházak megújítása pedig egész évben zajlik jövőre is.

Elindul idén ősszel a Blaha Lujza tér teljes rendbetétele, ehhez kapcsolódunk a Somogyi Béla utca megújításával, amely 2021 tavaszán esedékes. Ezzel egyidejűleg rendezni fogjuk az utca forgalmi helyzetét, egyirányúvá téve azt.

A Józsefvárosi Önkormányzat hosszú évek óta stabil költségvetéssel működik, amely lehetővé teszi, hogy saját forrásból is tudjunk utcafelújításban gondolkozni. Ennek megfelelően a Puskin és a Vas utca felújításait tervezzük a következő években. A Trefort utca újragondolásában is részt veszünk, amelyet az utcában működő intézmények közösen terveznek végrehajtani.



A közeledéssel kapcsolatban komoly lakossági igény a parkolási helyzet további rendezése a városrészben. Az elmúlt években sikerült jelentősen csökkenteni az átmenő forgalmat, azonban így is előfordul, hogy a helyi lakosoknak percekig kell körözniük a környéken az autójukkal, hogy az otthonukhoz közel tudjanak megállni. Várható a közeljövőben változás a parkolási rend kapcsán a Palotanegyedben?


Alapvetés, hogy a helyi lakosság számára kizárólagos parkolást fogunk biztosítani, de ez egy összetett kérdés, ezért érdemes a mélyére nézni. Értéknek tekintem, hogy a Palotanegyedben számos intézmény és vállalkozás működik. A szűkebb és tágabb értelemben vett városunk számára elismerés, hogy rengeteg turista választja úticélnak a fővárost és ezen belül a Józsefvárost.

Amitől véleményem szerint igazán vonzó és különleges itt a hangulat – a milliő, ha úgy tetszik –¬, hogy ez egy élő városrész. Sokan laknak itt, akik használják is a tereket, az utcákat. Ezért azt gondolom, hogy az idelátogatók okozta terhelést kezelni kell, biztosítva az itt élők nyugalmát, jogos igényét az élhető Palotanegyedre. A lakossági fórumok és beszélgetések alapján, ez két alapvető kérdésben ölt testet: a zöld felületek növelésében és a megfelelő parkolás biztosításában. Érezzük, hogy a jelenlegi struktúrában egyik a másik kárára biztosítható csupán.

Ezért szükséges új alapokra helyezni a parkolási rendet. Tényként megállapítható, hogy rendkívül jó itt a közösségi közlekedés – gondoljunk csak a három metró vonalra, vagy a villamos hálózatra –, ezért aki ide látogat, számos lehetőséggel rendelkezik. Így lehetőség van a parkolóhelyeket kizárólagossá tenni a helyi lakosok számára, ezzel csökkenthető a parkolási feszültség, és egy egy-másfél éves működés után kialakul, hogy mely parkolóhelyeket tudjuk fákkal felváltani. Ez tovább cizellálható még, és csiszolható, éppen ezért lakossági fórumokon fogjuk a konkrét javaslatokat bemutatni a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel közösen.


Szerző: Tóth Patrik
Fotó: Baranyai Attila, Tóth Patrik

« vissza