Kerületi hírek

Sára Botond: 1956 szabadságharcosainak örökösei vagyunk

2018. október 23.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvankettedik évfordulóján, a harcok egyik szimbolikus helyszínén, a Corvin közben tartotta ünnepi megemlékezését Józsefváros önkormányzata október 23-án délelőtt.

 „1956. október 23-án a környező utcákon a magyar nép szabadságért kiáltott. Emlékezzünk ma a bátrakra tisztelettel, legyünk büszkék nemzeti hőseinkre, a magyar közösségek összefogásának rendíthetetlen erejére. Idézzük fel közösen e nap fontosságát, hiszen ’56 ma is ott él nemcsak a magyarság, hanem a föld minden szabad népének emlékezetében” – kezdte beszédét Sára Botond. Majd azzal folytatta: ez az ünnep a magyarság talán egyik legnehezebb, mégis legdicsőbb időszakára emlékeztet minket, mely megtestesít minden eszmét, amely számunkra oly becses: hősiesség, bátorság, hazaszeretet, család, becsület, hit, remény és harc a zsarnoki hatalom ellen. „Október 23-a mára nemzeti jelképpé vált. A nap, amikor a magyarok egy emberként mondtak nemet a kommunista diktatúrára, az önkényre, a méltatlan életkörülményekre, ártatlan áldozatokra. A magyarság mindenkinél jobban akarta a szabadságot” – hangsúlyozta a polgármester.




Sára Botond elmondta: a józsefvárosiak a kerület kötődése okán még büszkébbek lehetnek a forradalom hőseire. Hiszen – mint felidézte – itt dördültek el elsőként a fegyverek és itt tartottak legtovább a harcok. Itt találhatók a szabadságharc legikonikusabb helyszínei, itt harcoltak a pesti srácok. „Nagy árat is fizetett ezért városunk. A kerület romlásra lett ítélve, igyekeztek szándékosan lepusztítani, lezülleszteni. A bukás után a regnáló hatalom számos mondvacsinált indokkal és hazugsággal próbálta lejáratni, valótlan tényeket elhitetni az 1956-os forradalomról. Büszkén mondhatjuk, hogy nem jártak sikerrel. A világ szemében 1956 összeforrt a szabadság és a függetlenség kultuszával, Józsefváros hosszú évtizedes büntetés után is talpra tudott állni, a kommunista hatalom pedig az akkori Köztársaság téri romos székházával együtt oda került ahová való, a történelem szemétdombjára” – szögezte le a polgármester.

 

 
A pesti srácok öröksége tovább él Józsefvárosban

 
A szabadságharcosokról szólva Sára Botond kiemelte: a pesti srácok, néhány száz huszonéves fiatal alkották a világot megrengető forradalomban harcoló magyar csapatok gerincét. Hozzátette: olyan hazaszeretetről és példamutatásról tettek tanúságot, amelyre napjainkban csak kevesek képesek. Az ő bátorságuk állt szemben az árulással és a gyávasággal. „Dicső tettük öröksége Józsefvárosban tovább él, ahogyan egész 1956 történelme is. A Bródy Sándor utcában a Magyar Rádió épülete, a II. János Pál pápa tér, a Corvin köz és környéke, a József körút mind legnagyobb harcok színhelyei voltak, ezért nekünk, mai józsefvárosiaknak kötelességünk gondoskodni arról, hogy a kerület méltó módon őrizze 1956. október 23-a emlékét és eszmeiségét”.

 


Sára Botond kiemelte: 1956-ban hősök születtek, győzött a néplélek a fegyverekkel szemben. Majd a jelenre rátérve hozzáfűzte: a ma eredményeit nagy részben köszönhetjük 1956 szabadságharcosainak. Magyarként az ő forradalmuk örökösei vagyunk. Felelősségünk van a nemzet és a haza további sorsa iránt. „Ha meg tudjuk érteni október 23-a üzenetét, még jobban tudjuk tisztelni és még inkább képesek leszünk megbecsülni a magyar szabadságot. Ezzel is cselekedve valamit, amit megkövetel a haza” – zárta szavait a polgármester. 

 


Az ’56-os hősök tisztelete


A polgármester ünnepi beszédét követően „A magyarok vére” című műsort mutatták be a Turay Ida Színház művészei az ’56-os hősök tiszteletére, Józsefváros díszpolgára, Wittner Mária emlékezései alapján. Az előadásban megidézték a forradalom lelkesítő, felemelő pillanatait, valamint annak gyilkos és szívbe markoló következményeit.

 


Az ünnepséget koszorúzás zárta, Józsefváros nevében Sára Botond polgármester és Sántha Péterné alpolgármester helyezték el az emlékezés virágait az önkormányzat emléktáblájánál, majd pártok és társadalmi szervezetek helyezték el koszorúikat.

 


Ezt követően az összegyűltek is lerótták tiszteletüket mécsesekkel, virágokkal, zászlókkal a Pesti srác szobránál.

 


Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság
 

« vissza