Kerületi hírek

Sára Botond: Kötelességünk, hogy őrizzük ezeréves értékeinket

2018. augusztus 21.

„Szent István öröksége nem halványult el, sőt, tanításai újra erős életre keltek, s akik nem őrzik hagyatékát, azok nyelvünk, kultúránk, hagyományaink és megmaradásunk zálogát dobják el. A magyarság mai léte a kereszténységgel szorosan összefügg, hiszen ha István nem ismerte volna fel a keresztény hit megtartó erejét, ma már csak a történelemkönyvekben létezne a magyarság” – mondta Sára Botond polgármester augusztus 20-án a józsefvárosi Golgota téren. A beszédet követően a Turay Ida Színház műsorában Hűvösvölgyi Ildikó, Kurkó J. Kristóf, valamint a Csepeli Öregtáncosok együttese lépett fel. Az új kenyeret Michels Antal plébános áldotta meg.

 A Himnusz közös eléneklése után Sára Botond beszédében kiemelte: büszkén kell hőseinkre emlékeznünk, akik országot, nyelvet és hitet adtak nekünk, valamint megadták az alapot, amire a jövőnket építhetjük.




„A jövő kulcsa azonban a mi kezünkben van. A mi kötelességünk, hogy őrizzük és vigyázzuk a több mint ezeréves értéket, Magyarországot. Egy évezred alatt sokan, sokféleképpen akarták meghódítani, leigázni, elnyomni a magyarokat. A magyar nép eltörlésére és megtörésére számtalan kísérletet tettek, melyek közül némelyik rövidebb-hosszabb ideig ki is tartott, de győzni egyik sem tudott. Vérzivataros évszázadok hősi áldozatai, a borús időszakokban is kitartó hazaszeretet, és a mindig feltámadó nemzeti összetartás megóvta számunkra Szent István örökségét” – fejtette ki Józsefváros polgármestere.

 


Sára Botond elmondta: Szent István minden korban, minden politikai rendszerben utat mutatott, és a legtöbben meg is hallották intését, de akadtak olyanok is, akik szemében csak a régi korok egyik letűnt eszméje volt. Sőt, voltak olyanok is a regék szerint, akik a Szent Koronát is eladták volna. „Szent István azonban nem halványult el, tanításai újra erős életre keltek, s akik nem őrzik hagyatékát, azok nyelvünk, kultúránk, hagyományaink és megmaradásunk zálogát dobják el. Nem tévedés kimondani, hogy a magyarság mai léte a kereszténységgel szorosan összefügg, hiszen ha István nem ismerte volna fel a keresztény hit megtartó erejét, ma már ugyanúgy csak a történelemkönyvekben létezne a magyarság, mint például a besenyők. István ezért óva figyelmeztette fiát, Imre herceget neki írt intelmeiben: parancsainkban a szent hitet tesszük az első helyre” – emelte ki a polgármester.
Sára Botond szavai szerint a nemzet sorsa azonban nem csupán a politikai vezetőktől függ, hanem a törvényektől, a törvények betartásától és betartatásától is. István király törvényeinek szigorú betartatása következtében gyorsan európaivá vált a magyar nép, egy olyan útra lépett, amelyen az akkori Európa járt. „Ennek az útnak is alapja volt a krisztusi tanítások megismerése és megtartása, a keresztény hit gyakorlása. Ettől vált európaivá és Mária országává Magyarország. A független, keresztény Magyarország megőrzésének egyik kulcsa tehát Szent István királyhoz való hűségünk lehet. Gondoljunk ma erre, amikor feltekintünk a nemzeti lobogóra, amikor a Szent Jobb körmenetet látjuk, amikor az esti égbolton az ünnepi tűzijáték fényei játszanak, és akkor is, amikor felcsendül nemzeti imánk” – zárta szavait a polgármester.

 
Hagyomány és tisztelet: táncban és dalban


A Turay Ida Színház ünnepi műsorában Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas, a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett művésznő és Kurkó J. Kristóf, a Turay Ida Színház 2017. és 2018. év legjobb férfi színésze lépett színpadra és adott elő többek közt Petőfi Sándor-, Csukás István-, Reményik Sándor-verseket, valamint Szent István királyunkat, Istent dicsőítő és nemzeti érzelmű dalokat, amelyeket a Csepeli Öregtáncosok együttesének táncai színesítettek.

 


Az új kenyér megáldása


Augusztus 20. az új kenyér ünnepe is: az aratás és az új búzából készült kenyér megáldásának ideje. Michels Antal plébános Szent Pál apostolt idézve elmondta: az igazság Jézusban van. „Eddigi életmódotokkal ellentétben vessétek le a régi embert, akit csalóka vágyakozások romba döntenek. Újuljatok meg lélekben és érzéseitekben, öltsétek magatokra az új embert, aki Istenhez hasonló, igaz és valóban szent teremtmény”.

 


Mint a plébános kiemelte: Szent István uralkodását, nemzetét a Krisztusi hit-remény-szeretet sziklájára építette. Egy széteső világban élünk, ahol úgy tűnik, mintha a kereszténység devalválódna. De ennek ellentételeként a hit fel fog értékelődni, ajándékká válik a Szent Istváni örökség, amely jövőt ad számunkra. Beszédét követően a Szent József templom plébánosa megáldotta az új kenyeret. Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével zárult.

 
Fotó: Ványi Ákos/jozsefvaros.hu
Szöveg: Nedbál Miklós
 

« vissza