Újjáépülő Palotanegyed

Semmelweis Ignác nevét viselheti a Rókus-kórház előtti terület

A Semmelweis Emlékbizottság kezdeményezésére Semmelweis térként neveznék el a Szent Rókus Kórház főbejárata előtti területet, ahol a 200 éve született világhírű orvos szobra is áll. A kezdeményezést Józsefváros önkormányzata is támogatja.

 Kétszáz éve született Semmelweis Ignác, az „anyák megmentője”: a jubileum alkalmából emlékévet szentelnek örökségének. Dr. Rosival László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke azzal kereste meg a Fővárosi Önkormányzatot, hogy a Szent Rókus Kórház főbejárata előtti területet – ahol Stróbl Alajos Semmelweis Ignác szobra áll – Semmelweis térként nevezzék el.
 
 
Az átnevezés a Gyulai Pál utca többi részét nem érintené, csak a Szent Rókus Kórház (Gyulai Pál u. 2.) központi épületére és a vele szembeni lakóépületre (Gyulai Pál u. 1.) terjedne ki. A terület jelenleg a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonát képezi, de nem közterület, ezért az átnevezést megelőzően szükséges az érintett terület közterületként történő kiszabályozása a szabályozási tervben.
 
Az átnevezést támogatja Tarlós István főpolgármester, és a július 16-ai ülésen a józsefvárosi képviselő-testület is hozzájárulását adta az érintett terület Semmelweis térre való elnevezéséhez annak közterületté nyilvánítása esetén. A közterület elnevezéséről a Fővárosi Közgyűlés fog dönteni.
 
Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

« vissza