Kerületi hírek

Tehetünk róla, tehetünk érte

2015. október 14.

Klímaforradalom szemtanúi vagyunk – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a klímaváltozásról és a környezeti fenntarthatóságról tartott előadásában kedden a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán, ahol az emberiség felelősségére is felhívta a hallgatóság figyelmét.

 

 
 Áder János hangsúlyozta: ha az emberiség nem változtat a jelenlegi helyzeten, és minden így megy tovább, gyakoribb aszályokra és áradásokra, egyre pusztítóbb természeti katasztrófákra, az élelmiszertermelés feltételeinek romlására, a tengerek vízszintjének emelkedésére, a jégtakaró olvadására, a víz miatti politikai, társadalmi konfliktusokra, háborúk kitörésére, tömeges népvándorlásra és új kórokozók megjelenésére kell számítani. 




 Emlékeztetett: az idei nyár is rendkívülinek bizonyult, aszály, több hőségriadó és felhőszakadások egyaránt előfordultak, amelynek okai között a Föld népességének drámai emelkedése is szerepet játszik. A becslések szerint 2100-ra 11 milliárd ember lehet a Földön – tette hozzá. Mint mondta, jelenleg a Föld lakosságának több mint 50 százaléka él városokban, 2050-re ez az arány 75 százalék lesz, miközben ma is minden harmadik városlakó nyomorban él, és a környezetszennyezés nagy része a városokhoz köthető – magyarázta.

 
Gyorsan emelkedik a Föld hőmérséklete

 
Áder János arról is beszélt, hogy a széndioxid-kibocsátás is jelentős mértékben nőtt, aminek oka a népesség, a fogyasztás növekedése, a közlekedés, a mezőgazdasági tevékenység és az ipari termelés volumenének emelkedése. Ennek következményeként emelkedik a Föld felszínének és a tengereknek a hőmérséklete, és így a tengeri áramlatok is megváltoznak – mutatott rá. A köztársasági elnök úgy vélte, a legjobb esetben, ha minden ország betartja a vállalásait, 2100-ra 2,7-2,8 fokkal növekedhet a hőmérséklet, de ha elérik az 5 fokot, akkor az óceánok vízszintje 90 centiméterrel nő.

 


  Közölte: számítások szerint, ha 2 celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet, az országok átlagosan GDP-jük 3 százalékát veszítik el, ha 6 fokos lesz a hőmérsékletemelkedés, akkor csaknem a 10 százalékát. Áder János kiemelte: klímaforradalom szemtanúi vagyunk, amikor egyebek mellett olyan kérdésekre keresik a választ, hogy miként lehetne jobban hasznosítani a napenergiát és a szélenergiát, csökkenteni a széndioxid-kibocsátást, tárolni és hatékonyabban felhasználni az energiát.

  
   Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza