Európa Belvárosa Program

Újabb forrásokra pályázik a Palotanegyed

2016. január 22.

Mintegy 622 millió forintból újult meg a Palotanegyed az Európa Belvárosa Program II. ütemének keretében az elmúlt évben. A Józsefvárosi Önkormányzat célja a beruházással az volt, hogy a városrész Budapest egyik legvonzóbb, pezsgő kulturális életű helyszínévé váljon.

 Józsefváros egyik legnagyobb városrehabilitációs programja az Európa Belvárosa Program. Az első üteme 2010-2012 között valósult meg, miután Józsefváros pályázati úton mintegy 900 millió forint uniós támogatást nyert, mely összeghez az önkormányzat további 760 millió forint önrészt biztosított. A projekt keretében 1.600 m2 sétáló és 10.900 m2 csillapított forgalmú utca létesült a Gyulai Pál, a Kőfaragó, a Mária, és a Horánszky utcákban, illetve a Gutenberg téren.




 A rekonstrukció keretében fásítás zajlott és kerékpártárolók is létesültek. A Gyulai Pál utca egy szakasza az autós forgalom elől elzárt közterületté alakult, így a Palotanegyed újabb sétáló utcával gazdagodott. Öt épület homlokzata kapott díszvilágítást. A Horánszky utca 13. szám alatt elkészült a diákokat és kisvállalkozásokat segítő inkubációs ház, a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ. A kulturális programelem részeként elindult a Palotanegyed Fesztivál, ami napjainkra már egész nyáron át tartó rendezvénysorozattá nőtte ki magát.

 

 
622 millió épület- és közterület felújításra


 A második ütemben mintegy 622 millió forintból folytatódtak a munkálatok, amelynek keretében 22 társasház szépült meg. A program közterület-fejlesztési munkái során több utca és tér is megújult. A Bródy Sándor utca Horánszky utca és Gutenberg tér közötti szakaszán, illetve a Bródy Sándor utca és a Puskin utca csomópontjánál az aszfaltburkolatot korszerűsítették, az utóbbi esetében ezentúl a látássérültek is biztonságosabban közlekedhetnek a speciális jelzőburkolatnak köszönhetően.

 


 A Vas és a Horánszky utca között a Bródy Sándor utcában megnövelték a gyalogosoknak kialakított felületet és ott fákat ültettek,  padokat raktak ki, így még kellemesebbé vált a környezet. A felújítás elsődleges célja a gyalogosbarát közlekedés kiterjesztése a Palotanegyedben a Rákóczi út felé, valamint a Bródy Sándor utca gépjárműforgalmának lassítása volt. A fejlesztések során a Gutenberg tér Somogyi Béla és Rökk Szilárd utcai oldalán történt a legnagyobb változás azzal, hogy a tér többi részén a közelmúltban elvégzett felújításokhoz igazodóan, az út és a járda egy szintbe került, amivel sikerült elérni a forgalom csillapítását.

 


 A Gyulai Pál utca Rákóczi út és Stáhly utca közti szakasza is megszépült. A munkálatok keretében az ott lakók örömére befejezték a kutyafuttatót, új játszóelemeket helyeztek ki és kicserélték a burkolatot, ezen felül utcabútorokra is jutott pénz. A Pollack Mihály téren szintén utcabútorokat és dézsás fákat helyeztek el.

 


Közösségépítés a Palotanegyedben

 
 A Józsefvárosi Önkormányzat az Európa Belvárosa Program keretein belül, az infrastruktúra fejlesztés mellett kiemelt feladatként tekintett a közösségépítésre, hiszen összefogás nélkül nincs élhető város. Ebben a munkában nagy segítséget jelentett a Civilek a Palotanegyedért Egyesület tevékenysége, amely nem csupán a városrésszel törődik hosszú ideje, hanem szervesen részt vesz a kulturális programok szervezésében is.

 


 Az elmúlt évben kiállításokat szerveztek, fotópályázatot hirdettek, színházi előadást tartottak, lakossági fórumot rendeztek, illetve a “Mi büszke Bródy Sándor utcaiak” projekt keretében az érdeklődők felfedezhették a környéket. Ezeken túl tavasszal a Bródy-piknik, ősszel pedig a Bródy-ősz nagysikerű programjai mozgattak meg kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

 
Folytatódhatnak a fejlesztések

 
 Egry Attila alpolgármester, a Palotanegyed önkormányzati képviselője lapunknak hangsúlyozta, hogy az önkormányzat keresi a pályázati lehetőségeket az Európa Belvárosa Program harmadik ütemének elindításához, amelynek keretében folytatni szeretnék a társasházak és közterületek fejlesztését.

 
Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő és Egry Attila alpolgármester a Gutenberg tér átadásán


 Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: megfelelő feltételek esetén a kettes ütemben tervezett, de forráshiány miatt elhalasztott Somogyi Béla utca felújításával folytatják majd a megkezdett munkát.


 Forrás: jozsefvaros.hu
 

« vissza