Az elmúlt közel 10 évben látványosan fejlődött a Palotanegyed: megújult utcái, terei igazi belvárosi hangulatot árasztanak, az Európa Belvárosa Program segítségével pedig – a szemmel látható fejlesztések mellett – párhuzamosan vált ismét Pest kulturális és tudományos központjává. Egry Attilával a városrész múltjáról, jelenéről és a jövőbeni fejlesztési tervekről beszélgettünk.
Józsefváros önkormányzata Világos kapualjak névvel pályázati lehetőséget hirdet kerületi társasházak számára. A pályázat keretén belül a városvezetés bővíteni szeretné a közvilágítás körét, elősegítve ezzel a társasházak kapubejáratainak megvilágítását, továbbá támogatja a bejárati kapuk felújítását. A döntés célja a közbiztonság növelése és a kerület további szépítése.
Idei utolsó képviselő-testületi ülését tartotta december 20-án a Józsefvárosi Önkormányzat, amelyen – először a kerület életében – már ebben az évben elfogadták a 2017-es költségvetést. Mint Kocsis Máté polgármester fogalmazott, a költségvetés minden tételében garantálja a kerület jövő évi biztos, stabil és fenntartható működését, egyúttal a valaha volt legnagyobb mértékű társasházi támogatást is tartalmazza: 900 millió forintot különít el lakóházak felújítására. A kerület 2017-ben több mint 18 milliárd forintból gazdálkodhat.
Minden eddiginél több ajándékcsomagot osztott ki a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CAPE) a "Szép karácsonyt minden gyermeknek" elnevezésű programján, amit idén negyedik alkalommal rendeztek meg december 16-án a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban. A Józsefvárosi Önkormányzat nevében Szilágyi Demeter, a Palotanegyed egyik önkormányzati képviselője vett részt a már hagyományosnak mondható rendezvényen
December 18-án, délután öt órakor Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő gyújtotta meg a negyedik gyertyát a Horváth Mihály téren, Józsefváros adventi koszorúján. A karácsony előtti utolsó hétvégén is sokan kilátogattak a kerület főterére, ahol a gyermekeknek szóló előadások és komolyzenei koncert mellett a jégpálya is kellemes kikapcsolódást nyújtott a családoknak.
A Mikszáth tér évről évre egyre szebb külsővel fogadja a járókelőket, legutóbb a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár homlokzatának felújítása fejeződött be. A december 13-ai átadóünnepségen Szilágyi Demeter, a környék önkormányzati képviselője is részt vett.